Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Мінюсті обговорили питання міжнародної співпраці з повернення викрадених активів

Середа, 30 липня 2014 17:36

Експерти обговорили ключові моменти

У Мін’юсті відбулася зустріч заступника Міністра юстиції України Руслана Рябошапки з міжнародними експертами в рамках роботи місії спільної Ініціативи з повернення викрадених активів (StAR) Управління ООН з наркотиків і злочинності та Світового банку Найджелом Бартлетом, Жан-П’єром Брюном, Лаурою Поп та Олексієм Фещенко. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

Йшлося про співпрацю у сфері виявлення та забезпечення повернення в Україну активів, одержаних в злочинний спосіб, що наразі є особливо актуальним для нашої держави.

На сьогодні питаннями міжнародної правової допомоги опікуються Генеральна прокуратура (під час досудового розслідування) та Міністерство юстиції (щодо запитів судів під час судового провадження).

Також заступник Міністра повідомив експертів про плани українського Уряду зі створення незалежного антикорупційного правоохоронного органу, в структурі якого функціонуватиме спеціалізований підрозділ з питань пошуку та конфіскації відповідних активів.

Ще одним дієвим інструментом для забезпечення неухильного повернення викраденого майна в Україну має стати можливість здійснення кримінального провадження та конфіскації одержаного злочинним шляхом майна у випадку ухилення винної особи від слідства чи суду. Міністерство юстиції наразі завершує консультації з приводу відповідного законопроекту, після чого його буде внесено на розгляд Уряду.

У свою чергу експерти висловили готовність надати підтримку українській стороні в роботі над поверненням неправомірно набутих активів. «Форум, присвячений питанням повернення викрадених активів народу України, що відбувся у Лондоні наприкінці квітня цього року, став гарним майданчиком для обговорення проблемних питань та налагодження співпраці у вказаній сфері» - зазначив Найджел Бартлет.

Учасники зустрічі торкнулися питання необхідності забезпечення належної кваліфікації персоналу правоохоронних органів, відповідального за пошук та забезпечення повернення відповідного майна, що потребує проведення для них низки навчальних заходів. При обговоренні Руслан Рябошапка наголосив на доцільності залучення до цієї роботи неурядових організацій, які часто надають суттєву підтримку правоохоронцям у пошуку викрадених статків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%