Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експорт української сільгосппродукції за останні півроку зріс на 32% - Яценюк

П'ятниця, 17 жовтня 2014 16:10

Прем’єр розповів про нові ринки збиту української продукції

Експорт української сільгосппродукції за останні півроку зріс на 32%: «Росія відмовилася від української продукції – ми знайшли можливість продавати її в ЄС та інші країни світу», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у п’ятницю, 17 жовтня, під час відвідання СП «Нібулон» на Полтавщині, де Глава Уряду перебуває з робочою поїздкою. Про це пише прес-служба КМУ.

За його словами, загалом експорт з України зріс на 19%, а ріст експорту української сільськогосподарської продукції за останні півроку становить 32%, при тому, що «втрачений російський ринок»: «Ми замістили російські ринки європейськими».

Наприклад, зазначив Глава Уряду, продаж м'яса і субпродуктів птиці до Росії впав на 81%, а експорт до інших країн зріс від 30 до 100%. Експорт до РФ соняшникової олії знизився на 50%, проте загалом зріс на 17% й здійснюється, зокрема, до Індії, Нідерландів, Ірану, Іспанії, Італії, Алжиру, Малайзії, Великобританії: «Росія відмовилася від української продукції – ми знайшли інші ринки. Ми знайшли можливість продавати українську продукцію в Європейський Союз і інші країни світу».

Водночас, зазначив Арсеній Яценюк, за останні півроку Україна суттєво зменшила придбання іноземних продуктів харчування – на 18%.

Арсеній Яценюк також зазначив, що за даними Державного комітету статистики обсяг сільськогосподарського виробництва зріс на 16% порівняно з відповідним періодом минулого року, при цьому середня врожайність зернових збільшилася на 14%: «Тільки від експорту зерна ми очікуємо до кінця поточного року 2 мільярда доларів США».

Прем’єр-міністр наголосив, що виробництво продовольства є одним з основних двигунів розвитку української економіки.

«Продовольча безпека світу залежить від України. Ми тут є одним з ключових гравців. І плани Уряду, щоб Україна разом з іншими країнами світу: Сполученими Штатами Америки, низкою країн ЄС, Канадою, захопили світове лідерство на ринку продовольства, -  будуть реалізовані», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно конкурентоздатності української продукції, Глава Уряду повідомив, що Україна вже повністю використала квоти на постачання до Європейського Союзу меду, виноградних соків, пшениці, борошна, кукурудзи, квота на експорт м'яса та напівфабрикатів використана на 77%, зернових круп – на 78%, томатів – на 72%. «Очікую на рішення Європейського парламенту щодо продовження автономних преференцій для української продукції, а саме на безмитне ввезення української продукції на ринки ЄС. Ми реально конкурентні, і цифри це доводять».

Під час робочої поїздки на Полтавщину Арсеній Яценюк відвідав СП «Нібулон» в селі Жовтневе Полтавської області. Глава Уряду ознайомився з технологіями зберігання зернових та олійних, із процесом автоматичного визначення якості зерна.  Лабораторія підприємства оснащена сучасним обладнанням, що дозволяє проводити аналіз зерна згідно зі світовими стандартами. Завідувач лабораторією розповіла, що аналіз якості зерна кукурудзи повністю автоматизований і займає до 15 хв. Трохи більше  часу займає аналіз якості зерна пшениці.

Арсеній Яценюк долучився до розгрузки автомобіля з зерном у розвантажувальному комплексі. Працівники підприємства розповіли Главі Уряду, що підприємство за добу може відвантажити понад 3,5 тисячі тонн зерна.

Глава Уряду також відвідав Лубенський молочний завод. Він ознайомився з роботою апаратного цеху, цеху розливу готової продукції, новітніми технологіями переробки молока та скуштував продукцію, яка виробляється на підприємстві. Глава Уряду поспілкувався з працівниками заводу. Під час розмови Арсеній Яценюк зазначив, що на початку своєї юридичної діяльності працював із Чернівецьким «Облмолпромом», тому знайомий зі специфікою молочної промисловості.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%