Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Human Rights Watch: українська армія порушує на Донбасі Женевські конвенції

Середа, 03 грудня 2014 15:48

Міністерство оборони України подібні звинувачення заперечує

Виконавчий директор міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Кеннет Рот на прес-конференції у Києві заявив про наявність доказів використання українською армією не вибіркових методів обстрілу територій Донбасу, населених цивільними особами, що прямо суперечить Женевським конвенціям з прав жертв військових дій.

«Ми виявили докази того, що українські військові підрозділи використовують у зоні АТО системи залпового вогню «Град» та касетні боєприпаси в місцях проживання цивільного населення. Ми не можемо сказати, що це систематична практика, однак використання подібного озброєння в цивільних районах прямо заборонено Женевськими конвенціями » - зазначив Ротт.

За його словами, дане питання вже обговорювалося представниками Human Rights Watch з керівництвом українських силових структур, причому українська сторона подібні звинувачення повністю заперечує.

«На жаль, внутрішнє розслідування української військової прокуратури по даній інформації було поверхневим. Зокрема, про випадки використання касетних бомб і систем залпового вогню слідчі безпосередньо запитували у командирів підрозділів, які, звичайно ж, свою провину заперечують. Однак ці свідчення були прийняті слідством як достатній доказ відсутності порушень, а для нас це неприйнятно» - заявив представник HRW.

Крім того, він зазначив, що, не дивлячись на аналогічні (і, можливо, більш суттєві) порушення з боку сепаратистів, це не є виправданням для використання українською армією таких же методів.

«Українська сторона повинна використовувати більш точну зброю. Якщо ж у неї такого озброєння немає, необхідно дочекатися поки воно з'явиться, але ні в якому разі не використовувати в місцях проживання цивільних «Гради» та касетні бомби» - підкреслив правозахисник.

Більш детально про порушення Женевських конвенцій з боку проросійських сепаратистів Ротт пообіцяв висловитися вже на цьому тижні, на прес-конференції у Москві.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%