Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна може подолати енергетичну кризу за рахунок когенерації - експерти

Середа, 03 грудня 2014 16:23

Відбулась конференція присвячена проблемам інвестиційного потенціалу, ризиків та можливостей України

Покращити ситуацію з енергопостачанням в Україні допоможе одночасне виробництво електричної та теплової енергії. Таку думку у рамках конференції, присвяченої проблемам інвестиційного потенціалу, ризиків та можливостей України Ukrainian Investment Issues Conference озвучила директор компанії Capstone/Guess Consulting Ukraine Ольга Біжан.

За її словами, Об’єднана енергосистема України є дефіцитною через нестачу вугілля і природного газу, а також унаслідок проблем з деякими атомними електростанціями, які іноді не витримують надсерйозних навантажень. В результаті, тільки у Києві нестача потужностей по виробництву електроенергії складає 500 МВт.

«Втім, варто розуміти, що з енергетичною кризою до України стикалися і інші країни світу, тому нам надзвичайно важливо врахувати іноземний досвід та використати його для успішного подолання власних енергетичних проблем» - відзначила Біжан.

Зокрема у світовій практиці особливого поширення набула практика когенерації – одночасного виробництва електричної та теплової енергії, що забезпечується за рахунок спеціальних когенераційних турбін.

За даними Біжан, в результаті збільшення використання подібної технології до 11% в структурі загального енергетичного балансу, Європейському Союзу вдалося зекономити близько 35 млн. т. умовного палива на рік, а у деяких країнах Європи, як-от у Данії, когенераційні установки складають 45% від загального виробництва електроенергії.

До основних переваг когенерації Ольга Біжан та її колега Роман Чайковський віднесли незалежність даних установок як джерела енергії (це важливо для стратегічних об’єктів, таких як госпіталі чи воєнні бази), можливість використання різних типів газу (низького чи високого тиску, зрідженого газу, біо- та дизельного пального), а також легкість таких установок в експлуатації та монтажу.

 При цьому, надзвичайно важливо, що виробництво електроенергії на основі когенераційних технології підпадає під дію так званого «зеленого тарифу», що в умовах тотальної нестачі коштів, має зацікавити як українських, так і іноземних інвесторів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%