Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінюст планує ліквідувати Державну виконавчу службу

П'ятниця, 19 грудня 2014 09:32

У Києві відбулася зустріч представників бізнесу з міністром юстиції України Павлом Петренком.

У ході зустрічі з представниками бізнесу, що відбулася 18 грудня за сприяння Європейської Бізнес Асоціації, міністр юстиції Павло Петренко розповів присутнім про основні здобутки та першочергові наміри міністерства у сфері реформування правової системи нашої держави.

За словами чиновника, головними проблемами, з якими він зустрівся за 9 місяців перебування на посаді міністра, була тотальна мікро- і макро- корупція, суттєва бюрократизація на усіх рівнях прийняття державних рішень, а також відсутність мотивації у чиновників, які отримуючи заробітну плату у розмірі 2 тисяч гривень, мають досить широкі повноваження для корупційних маніпуляцій.

«Принциповим для нас є питання реформування державної виконавчої служби – міністерство юстиції планує ліквідувати цей орган у тому вигляді та у тій кількості, яку ми маємо сьогодні» - зазначив Петренко.

За його словами, Державна виконавча служба буде скорочена у 6 разів, а більша частина її повноважень буде передана до приватних виконавців судових проваджень – цей інститут буде створюватись за зразком інституту приватних нотаріусів, який функціонує в Україні ще з 90-х років.

«Держава буде виконувати лише деякі види виконавчих проваджень, все інше буде передано до повноважень самозайнятих осіб – приватних виконавців. Перехідний етап у цій реформі буде діяти приблизно до середини наступного року, однак у цьому сенсі багато що залежить і від швидкості формування нових структур – чим раніше приватні виконавці у достатній кількості пройдуть ліцензування та почнуть працювати, тим краще для усіх нас. Втім, для повної реалізації наших планів знадобиться приблизно 1,5 - 2 роки» - сказав міністр.

За схожим принципом у мін’юсті планують реформувати і Державну реєстраційну службу, частину повноважень якої чиновники збираються передати іншим суб’єктам  – нотаріусам, торгово-промисловим палатам (вони можуть зайнятися реєстрацією бізнесу), а також органам місцевого самоврядування.

При цьому Павло Петренко наголосив, що держава не може відповідати за дії усіх реєстраторів та судових виконавців, тому збитки від їхніх помилок чи навмисних злочинних дій мають компенсуватися на основі договорів страхування.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%