Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Яценюк збирає засідання для врегулювання валютного питання

Середа, 25 лютого 2015 13:26

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та Міністр фінансів України Наталія Яресько невідкладно зустрінуться з Президентом України Петром Порошенком. «Щоб Президент запросив Голову Національного банку і щоб ми безпосередньо з перших вуст керівника Національного банку почули реальну картину, які заходи вживаються і що треба з боку Уряду, щоб допомогти Нацбанку стабілізувати ситуацію і відновити довіру українців до банківської системи», - заявив Глава Уряду на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 25 лютого, пише прес-служба КМУ.

«Національний банк України, самостійно, як завжди, без будь-яких консультацій прийняв рішення про закриття міжбанківського валютного ринку, що точно не додає стабільності національній грошовій одиниці, за яку відповідає Національний банк», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що така ситуація з розбалансованістю як фінансової системи, так і курсу національної грошової одиниці «має дуже складний і негативний вплив у цілому на економіку країни».

Він повідомив, що сьогодні відбулася низка нарад, «щоб з'ясувати, що відбувається взагалі на міжбанківському валютному ринку, який контролюється Національним банком, і які тенденції».

За останні дев’ять місяців, за словами Глави Уряду, на фінансовому ринку країни було продано 51,5 мільярда доларів США: «Це майже десятикратна сума по відношенню до всього обсягу золотовалютних резервів. Тобто ринок наповнений доларами».

За інформацією з відкритих джерел, підкреслив він, загальний обсяг купівлі-продажу іноземної валюти, який здійснюється банками і контролюється Національним банком, в середньому від 100 до 170 мільйонів доларів США.

«Це означає, що валюта в країні є. І це означає, що частина валюти купувалась і купується з метою проведення спекулятивних операцій. З тією метою, щоб купити по нижчому курсу, а потім продати по вищому», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Ми неодноразово радили нашим колегам з Національного банку взяти ситуацію під жорсткий контроль для того, щоби не виганяли валюту за кордон по так званих імпортних контрактах, начебто під придбання товарів, а потім ці товари ні через 30, ні через 60, ні через 90 днів не приходять, і валюту тримають за межами країни, щоб дочекатися вищого курсу», - підкреслив він.

Для Уряду така ситуація з курсом національної валюти, за словами Арсенія Яценюка, означає, «що це б'є по бюджету, по вартості продуктів харчування, ціні бензину – в цілому по всій економіці країни - і створює погані інфляційні очікування, та й погану реальність».

Арсеній Яценюк звернувся до членів парламентської коаліції зібратися на позачергове засідання Верховної Ради «з метою ухвалення необхідних законів та розгляду питання про стабілізацію фінансової системи країни».

Він нагадав, що в Парламент вже внесений пакет законопроектів, потрібних для отримання фінансової допомоги Міжнародного валютного фонду, «частина якої піде в золотовалютні резерви країни, наповнить валютний ринок, дасть можливість збити паніку і повернути курс до збалансованого».

«Ми провели консультації з усіма фракціями коаліції, за виключенням найбільшої фракції, і очікуємо на ці консультації, щодо прийняття законопроектів», - підкреслив він, зазначивши, що значних розбіжностей при розгляді цих законопроектів між Урядом і парламентськими фракціями не було.

Арсеній Яценюк повідомив, що зараз разом із Міністром фінансів України Наталією Яресько він зустрінеться із Президентом України «з тією метою, щоб Президент запросив Голову Національного банку і щоб ми безпосередньо з перших вуст керівника Національного банку почули реальну картину, які заходи вживаються і що треба з боку Уряду, щоб допомогти Нацбанку стабілізувати ситуацію і відновити довіру українців до банківської системи».

«Чіткі зрозумілі кроки для того, щоб люди перестали знімати депозити, щоб збити спекулятивну хвилю, яка є сьогодні в країні, щоб експортери повернули валюту, яку вони тримають за кордоном. І не дати можливості імпортерам за «лівими» контрактами виганяти валюту за кордон і чекати підвищення курсу», - підкреслив Глава Уряду.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%