Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Мін'юсті кажуть про можливість ліквідації Печерського суду

П'ятниця, 27 лютого 2015 11:23

Міністр юстиції України Павло Петренко переконаний, що для очищення судової влади необхідно обмежити імунітет суддів, а Печерський районний суд Києва, судді якого виносили неправосудні рішення, ліквідувати. Таку думку міністр висловив у четвер в ефірі телеканалу ICTV, пише РБК-Україна.

Він розповів, що на сьогодні є низка подань до Вищої ради юстиції на звільнення суддів, а Генеральна прокуратура почала активні дії з розслідування кримінальних проваджень щодо тих суддів, які виносили неправосудні рішення.

«Для мене це дуже чутливе питання – щоб ці люди нарешті понесли відповідальність ... Думаю, що Україна повинна пройти повне очищення судової системи. Ми бачимо суддів, які, прикриваючись імунітетом, намагаються уникнути кримінальної відповідальності», – повідомив Петренко.

Він нагадав, що Верховна Рада прийняла закон «Про справедливий суд», який надає можливість притягати до відповідальності суддів. «Другим кроком має стати обмеження їх імунітету», – заявив міністр, додавши при цьому, що це можливо завдяки єдиній позиції в даному питанні глави держави, парламенту й уряду.

Петренко уточнив, що обмеження імунітету повинно дати змогу притягати до відповідальності тих суддів, які скоюють злочини. «У них не може бути якогось імунітету від кримінального злочину».

«Переконаний, що суддівське лобі в цей раз не переможе», – сказав глава Мін'юсту в контексті високих шансів на ухвалення законно закону в парламенті. Уроком для всього суддівського корпусу, за словами міністра, має стати ліквідація Печерського районного суду. «Якщо йдеться про Печерський суд, держава повинна показати, що ці одіозні судді повинні понести відповідальність», – сказав міністр.

Він зазначив: «Печерський суд є уособленням проблем усього правосуддя, це сконцентровано в одному місці. І я переконаний, що цю інстанцію, цей орган необхідно ліквідувати. І такі повноваження зараз є у президента згідно з новим законом».

За словами Петренка, після ліквідації Печерського районного суду необхідно створити новий суд і на підставі публічного конкурсу обрати суддів до цього суду.

Нагадаємо, сьогодні прокуратура проводила обшук в Печерському суді.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%