Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Вища рада юстиції буде сформована протягом 60 днів

Понеділок, 02 березня 2015 09:33

Вступили в дію положення Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» в частині переобрання членів Вищої ради юстиції. Робота цього органу була майже рік заблокована, але наразі протягом 60 днів всі суб’єкти, які відповідно до закону призначають або обирають членів Вищої ради юстиції, крім з’їзду суддів, який їх вже обрав, мають або призначити, або обрати членів ВРЮ, повідомив Заступник Глави Адміністрації Президента та координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов, пише прес-служба Президента України.

Під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Заступник Глави АПУ зазначив: «За таких умов робота цього конституційного органу буде відновлена, і ми зможемо розраховувати на те, що він буде виконувати свої конституційні функції, зокрема, щодо призначення суддів, притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та звільнення суддів, за наявності передбачених для цього законом підстав».

Більшість інших положень Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» вступають в дію за 30 днів з моменту його опублікування, тобто 28 березня 2015 р.

Також Олексій Філатов повідомив, що цього тижня відбулася зустріч з представниками Венеціанської комісії, на якій було досягнуто домовленості щодо надання Венеціанською комісією найближчим часом експертного висновку щодо зазначеного закону. «Ми вдячні Венеціанській комісії за співпрацю і розуміння важливості якнайшвидшої реалізації в Україні судової реформи», – сказав Заступник Глави АПУ.

Окремо Олексій Філатов зупинився на питаннях повноважень Парламенту та Президента в частині призначення суддів, їх переведення тощо. Пан Філатов підкреслив, що «повноваження політичних органів щодо їх впливу на судову систему цим законом звужуються. І Парламент, і Президент у своїх рішеннях щодо призначення суддів, суддівської кар’єри, притягнення суддів до відповідальності лише виконують рішення, які приймає Вища кваліфікаційна комісія суддів або Вища рада юстиції». Всі процедури стають прозорими і публічними, а громадськість має можливість бути присутньою на засіданнях ВККС і ВРЮ та здійснювати контроль за їх діяльністю. Законом також вдосконалено процедури обрання ВККС та ВРЮ з метою максимальної деполітизації та прозорості судової системи. «Президент буде призначати членів ВРЮ тільки на підставі відкритого конкурсу, який буде здійснюватися під контролем громадськості», – зауважив Олексій Філатов.

Довідка. Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» був прийнятий Верховною Радою України 12 лютого 2015 року, підписаний Президентом 24 лютого та опублікований 26 лютого. Закон є першим кроком на шляху судової реформи та спрямований на спрощення доступу громадян до правосуддя, запроваджує прозорі конкурсні процедури добору суддів, передбачає посилення відповідальності суддів та антикорупційні механізми для очищення суддівського корпусу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%