Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ВР затвердила закон про посилення відповідальності власників банків

Вівторок, 03 березня 2015 10:03

Верховна рада в понеділок увечері затвердила запропонований президентом закон про посилення відповідальності власників банків. Законопроект №2085 за основу та в цілому було схвалено 260 парламентаріями за необхідного мінімуму 226 голосів. Про це пише Forbes.

Цей законопроект входив до пакету законів, спрямованих на отримання першого траншу за новою програмою розширеного фінансування EFF уже на початку березня цього року.

Як повідомлялося, законопроектом №2085 пропонувалося ввести кримінальну відповідальність за доведення банку до неплатоспроможності у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років для керівника банку, його кінцевого бенефіціара чи інших власників суттєвої участі, якщо це завдало шкоди державі чи кредитору на суму понад 170 тис. грн.

Крім того, документ наділяє Нацбанк правом при здійсненні банківського нагляду визначати фізичних і юридичних осіб як пов'язаних із банком осіб, а також надає Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вимагати від власників і керівників банків задоволення вимог кредиторів, не чекаючи на ліквідацію банку, а на етапі оцінки вартості ліквідаційної маси.

У пояснювальній записці до документа було зазначено, що в разі ухвалення законопроекту Україна виконає зобов'язання, пов'язані з її приєднанням до держав, які використовують у своїй практиці міжнародні стандарти пруденційного регулювання та нагляду за банками, а також оговорено співпрацею з Базельським комітетом із банківського нагляду.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%