Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

АМКУ оштрафував ряд мереж супермаркетів за змову

Середа, 29 квітня 2015 17:02

Антимонопольний комітет України (АМКУ) розглянув справу про картельну змову між великими торговельними мережами, які діють під брендами «Сільпо», «Фора», «Фуршет», «Велика кишеня», «ЕКО маркет», «Караван», «Білла», «Новус», «Спар», «Бімаркет», «МЕТРО», і дослідницькою компанією Аснільсен Юкрейн. Про це пише РБК-Україна.

«Діяльність картелю призводила до обмеження конкуренції на ринку послуг з організації роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах переважно з продовольчим асортиментом міста Києва, в результаті чого введені несприятливі умови для виробників і постачальників, що створювало бар'єри для інвестицій і інновацій, стримувало вихід на ринок малого і середнього бізнесу. Це призвело до суттєвого завищення цін для споживачів на товари повсякденного споживання», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Антимонопольний комітет України до відповідачів застосував помірні санкції. Зокрема, сукупний розмір накладеного штрафу склав 203,616 млн грн. Крім цього, зазначається, що комітет надав відповідачам зобов'язання, виконання яких суттєво покращить ситуацію на ринку.

Так, торгові мережі зобов'язані припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції протягом 2-х місяців з дня одержання рішення.

Також торговельним мережам надано зобов'язання припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції протягом 2-х місяців з дня одержання рішення.

За оцінками Антимонопольного комітету України, виконання цих вимог забезпечить вивільнення ресурсу для розвитку економіки в розмірі до 20 млрд. грн щорічно.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%