Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Печерський суд узаконив проведення обшуків

Четвер, 07 травня 2015 14:20

Сьогодні, 7 травня 2015 р., Печерський суд відмовив головному редактору «Незалежного АУДИТОРА» Володимиру Іванкову у задоволенні скарги на дії слідчого, що проводив обшук у редакції журналу та бюро судових експертиз 8 квітня 2015 р.

Виходячи з позиції слідчого ГПУ, яку суд визнав правомірною, при проведенні обшуку слідчі можуть вилучати будь-яке майно, незалежно від того у кого цей обшук проводиться, кому належить це майно, який статус воно має та яким чином воно стосується кримінального провадження. При цьому ухвала суду оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, що на минулому судовому засіданні, яке відбулось 22 квітня 2015 р., суддя оголосила перерву до 7 травня, у зв’язку з проведенням експертизи. Навіть попри те, що оголошення перерви було необґрунтованим, станом на 7 травня експертиза не була проведена.

Крім того, слідчий ГПУ так і не зміг обґрунтувати в суді свої дії при проведенні обшуку в офісі редакції журналу та бюро судових експертиз. Зокрема, він не пояснив, який статус мають вилучені при проведенні обшуку речі, на якій підставі вони були передані на експертизу, та, власне, яке відношення мають сервери та жорсткі диски (вилучені в редакції та Бюро судових експертиз) до кримінального провадження, визначеного в ухвалі судді, згідно з якою проводився обшук.

Нагадаємо, 8 квітня 2015 р. співробітники ГПУ з озброєним нарядом силовиків увірвалися в будівлю по вул. Антоновича (Горького), 23-В, де знаходиться редакція журналу «Незалежний АУДИТОР» і Бюро судових експертиз. Правоохоронці виламали двері, заблокували всі поверхи зі співробітниками і 6 годин проводили обшук

У редакції та бюро суд. експертиз силовики шукали «сліди» НАК «Нафтогаз», ПАТ «Укртрансгаз» та інших, пов'язаних з ними компаній, які в період з 2010 по 2014 рр. провели ряд злочинних оборудок, тим самим завдавши країні збитків у 650 млн грн.

Не знайшовши документів, що вказують на фігуруючі у справі компанії, силовики незаконно вилучили 4 сервери (не вказані у рішенні суду): два редакційних з версткою номерів та два сервери Бюро судових експертиз (де зберігаються фотокопії кримінальних справ, матеріали, пов'язані з кримінальними провадженнями та адвокатські документи) тим самим порушивши таємницю слідства та адвокатську таємницю.

10 квітня головний редактор журналу Володимир Іванков подав скаргу до Печерського суду на слідчого ГПУ Андрія Солонського, що проводив обшук та незаконно вилучив сервери. Однак розгляд даної скарги призначили лише на 22 квітня, при тому, що відповідно до українського законодавства (ст. 306 КПК України), оскарження рішень, дій або бездіяльності на стадії досудового розслідування, мають розглядатися не пізніше 72 годин з моменту надходження відповідної скарги.

17 квітня ГПУ повернула власникам сервери, однак жорсткі диски виявилися пошкодженими.

666

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%