Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

З 2015 р. почне діяти система електронного декларування та моніторингу майна, доходів та витрат держслужбовців - Петренко

Четвер, 01 жовтня 2015 17:21

Вже з початку наступного року Україна отримає нову модель декларування і моніторингу майна чиновників, а також запрацює відкритий реєстр декларацій, доступ до якого матиме кожен українець. Про це сьогодні в ході прес-конференції в Кабінеті Міністрів повідомив Міністр юстиції Павло Петренко, пише прес-служба Мінюсту.

«Україна з наступного року отримає абсолютно нову модель декларування і моніторингу майнового стану державних службовців. Ця норма прописана в Законі про запобігання корупції, який набув чинності цього року, і вона має бути втілена в життя до початку наступного року», - зазначив очільник Мін’юсту.

За його словами, з того моменту, як запрацює відкритий реєстр декларацій, не лише Національна агенція із запобігання корупції, а й будь-який український громадянин в режимі он-лайн зможе побачити на сайті декларацію будь-якого держслужбовця, починаючи від керівника держави і закінчуючи головою райдержадміністрації.

«Вся інформація буде доступною в режимі он-лайн і відкритою для контролю майна, доходів і витрат, які задекларовані службовцем», - додав він.

Міністр юстиції також повідомив: робота з підготовки технічного завдання для створення програмного забезпечення для запуску реєстру та системи моніторингу проводиться Міністерством юстиції спільно з міжнародними експертами і представниками громадянського суспільства протягом останніх півроку.

«Ми хочемо подякувати Світовому банку, який спільно з нами розробив технічне завдання для створення програмного забезпечення. Система має забезпечувати подання декларації в електронній формі кожним державним службовцем, автоматичний доступ громадян до цієї декларації після її введення в програму і створення спеціальної системи електронної перевірки відомостей із декларації», - поінформував присутніх Міністр юстиції.

Він також висловив вдячність місії ПРООН в Україні за те, що вони взяли на себе всі витрати, пов’язані з розробкою програмного забезпечення.

Міністр юстиції Павло Петренко порадив державним службовцям вже зараз починали збір документів щодо свого майна. Очільник Мін’юсту нагадав: в Україні діє кримінальна відповідальність за внесення недостовірної інформації до декларації до 2 років тюрми.

«Через цю систему є реальна можливість виявляти осіб, які незаконно заробили кошти. І ці особи нестимуть відповідальність за корупційним законодавством за незаконне збагачення. Це особливо тяжкий злочин, санкція за яким передбачає ув’язнення до 8 років тюрми. Тож варіантів у чиновників небагато – легалізувати своє майно і самим прийти до правоохоронних органів, або ж правоохоронні органи прийдуть до тих державних службовців, які протягом 23 років отримували незаконні доходи», - наголосив Павло Петренко.

У свою чергу директор Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстр зауважив, що нині вже більше 100 країн світу мають системи електронного декларування.

«В Україні є багаті люди, які дійсно заробили ці кошти, а є люди, які їх не заробили. Ця система віднайде людей, які отримали кошти нечесним шляхом і допоможе притягти їх до суду», - зазначив він.

За його словами, створена система буде дуже сучасною і складною, адже декларації має подати понад 1 млн. чиновників.

«Ще одне нововведення, яке не є доступним у багатьох країнах - кожен громадянин може зайти на сайт і подивитися, чим володіє той чи інший чиновник. Важливо, що НАЗК зможе мати доступ до інформації і порівнювати задеклароване з способом життя, який вона веде», - наголосив Янтомас Хімстра.

Він також повідомив, що на сайті ПРООН у розділі закупівлі зазначені умови проведення тендеру на написання програмного забезпечення. Взяти участь у змаганні може будь-яка компанія національного чи міжнародного рівня.

Експерт команди Світового банку з розробки техзавдання Дмитро Котляр наголосив, що розроблене програмне забезпечення, яке ляже в основу системи електронного декларування, не матиме аналогів у світі.

«Це дуже потужна і сучасна система, аналогів якої не існує в жодній з країн», - сказав він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%