Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Рада хоче знизити рентну плату за добування газу

Вівторок, 06 жовтня 2015 14:33

Верховна Рада України (ВРУ) підтримала зниження ставки рентної плати за користування надрами при видобутку корисних копалин з 70% до 14-29%. Відповідний проект закону №2835 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення» у першому читанні за основу підтримали 228 парламентарів при мінімально необхідних 226, пише РБК-Україна.

Відповідно до закону пропонується встановити такі ставки рентної плати за користування надрами для видобування газу. «Ставки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин установлюються у відсотках від вартості товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) у таких розмірах: природний газ, видобутий під час виконання договорів про спільну діяльність з покладів до 5000 метрів - 29,00% від вартості товарної продукції гірничого підприємства... природний газ, видобутий під час виконання договорів про спільну діяльність з покладів понад 5000 метрів - 14,00%», - підкреслюється в документі.

Крім того, пропонується знизити і ставку для видобування корисних копалин для комерційного використання з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5 тис. метрів у розмірі 29%, а з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5 тис. метрів - 14%. На даний момент для першого видобування ставка складає 55%, а для другого - 28%.

«Тому законопроектом пропонується суттєво знизити ставку рентної плати за природний газ, що реалізується населенню, видобутий з покладів до 5000 метрів, встановивши її в розмірі 29% - на однаковому рівні із комерційним видобутком газу, та встановити нульову ставку збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ, що в сукупності з іншими заходами дасть змогу зменшити ціну на газ для населення», - сказано в пояснювальній записці.

Також пропонується встановити ставку ренти 70% для спільного користування.

Після голосування спікер Ради Володимир Гройсман оголосив ранкове засідання парламенту закритим.

Варто підкреслити, що проект закону № 2385 прийняли за основу з другого разу, в ході першого голосування депутатський проект закону набрав 217 голосів. При цьому урядовий законопроект у першому голосуванні підтримали 166 парламентарів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%