Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банк «Контракт» віднесено до категорії неплатоспроможних

Середа, 07 жовтня 2015 12:04

Національний банк України прийняв рішення про віднесення ПАТ Банк «Контракт» до категорії неплатоспроможних. Про це йдеться в постанові Правління Національного банку України від 6 жовтня 2015 року №671, пише прес-служба НБУ.

У вересні 2015 року Національний банк отримав низку скарг від юридичних осіб щодо непроходження платежів у ПАТ Банк «Контракт», унаслідок чого у банк був введений куратор для більш детального вивчення ситуації.

Куратор виявив значний обсяг непроведених клієнтських платежів, які приховувалися за різними статтями балансу. Крім того, було виявлено недостачу понад 12 млн. грн. в касі (5,1 млн. грн. фактично наявних проти 17,1 млн. грн. за даними звітності, поданої Національному банку). Керівництво банку пояснило таку розбіжність помилковим формуванням звітності.

Також з метою поліпшення фінансового результату, банк використовував фіктивні операції з цінними паперами, що фактично є викривленням фінансової звітності.

З моменту призначення куратора ні менеджмент, ні власник банку не звернулись до Національного банку щодо планів по фінансовому оздоровленню ПАТ Банк «Контракт», хоча за таких умов функціонування банку було неможливим без підтримки власника.

Натомість було розпочато продаж майна банку третім особам без фактичного надходження грошових коштів – із відстроченням платежів, за рахунок перепродажу цінних паперів тощо.

Недостатній обсяг ліквідних коштів, невиконання платежів клієнтів та систематичне викривлення фінансової звітності створювали загрози для вкладників та кредиторів ПАТ Банк «Контракт».

Банк було віднесено до неплатоспроможних на підставі пункту 3 частини першої статті 76 Закону «Про банки і банківську діяльність», згідно з яким Національний банк України зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі невиконання протягом п'яти робочих днів поспіль двох і більше відсотків своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%