Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Укрзалізниця завищила витрати заради підвищення тарифів

П'ятниця, 05 лютого 2016 15:30

Фінплан показує, що держкомпанія в ряді випадків необгрунтовано завищує заплановані на 2016 рік видатки.

Укрзалізниця намагається ввести в оману Кабінет міністрів, завищуючи планові витрати на 2016 рік на 5-6 мільярдів гривень. Про це пише Корреспондент.net

«Фінплан показує, що держкомпанія в ряді випадків необгрунтовано завищує заплановані на 2016 рік видатки. Держмонополіст намагається завищити собівартість вантажних перевезень і виправдати підвищення тарифів», - пише видання.

За оцінками учасників ринку перевезень і незалежних експертів, фінаплан Укрзалізниці, наприклад, не враховує фактичне зниження цін на металопродукцію та енергоносії. Держпідприємство запланувало витратити в поточному році 70 млрд 260 млн грн, хоча його реальні витрати значно нижче.

"У собівартість (послуг УЗ) можна запхати все, що завгодно ... Спочатку ми повинні розібратися, яким чином йдуть закупівлі, а потім тільки піднімати питання, чи може бути підвищення тарифів", - цитує видання президента Української зернової асоціації Володимира Клименка.

Зокрема, УЗ запланувала збільшення витрат на закупівлю сировини і основних матеріалів на 35%, на закупівлю електроенергії - на 25%, палива - на 11%. При цьому ціни на арматуру і швелери в січні 2016 року у 16-20% нижчі за середні торішніх цін, а вартість дизельного палива знизилася більш ніж на 30%.

На закупівлі металопродукції Укрзалізниця може скоротити витрати на 1,5-1,8 млрд грн, а витрати на дизель завищені більш ніж на 2 млрд грн. Аналогічна ситуація і з електроенергією - немає ніяких підстав очікувати в поточному році індексації тарифів на електроенергію на 35%.

За словами незалежного експерта з питань енергетики Валентина Землянського, таке планування своїх витрат є неадекватним для державного підприємства. Неоднозначним називає наміри Укрзалізниці та керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

"Залишки коштів на рахунках УЗ протягом другого півріччя 2015 року перевищують 3 млрд грн. При цьому вантажоперевезення забезпечують рентабельність діяльності Укрзалізниці на рівні 23,5%, в той час як значна частина підприємств того ж гірничо-металургійного комплексу завершила рік з нульовою рентабельністю або в збиток ", - підкреслює Дзеркало тижня.

Амортизаційні відрахування УЗ виросли після переоцінки основних засобів на 11 млрд гривень і становлять близько 18 млрд грн на рік. "Цього джерела цілком достатньо для фінансування запропонованої програми капітальних інвестицій без індексації тарифу в 2016 році", - вважає глава Федерації металургів України Сергій Біленький.

За словами Володимира Клименка, в даний час готується спільний лист до прем'єра з боку Мінагрополітики та Української зернової асоціації. Профільне міністерство спільно з аграріями просить відкласти питання перегляду тарифів на ж / д перевезення як мінімум до 1 липня.

в 2016 році тарифи Укрзалізниці на перевезення вантажів планується знову підняти в середньому на 30%: згідно з проектом наказу Мінінфраструктури, тарифи повинні бути підвищені з 1 січня і з 1 липня на 15% в кожному випадку.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%