Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чому Нацбанк не пускає PayPal в Україну

Понеділок, 08 лютого 2016 15:33

Влітку 2015 року Нацбанк «лібералізував» роботу PayPal в Україні.

Так було поставлено хрест на розширенні функціоналу платіжної системи для українців.

Через дрімучих правил банківського регулятора країна як і раніше ізгой на карті глобальних електронних платіжних систем, публікує в своєму матеріалі «Економічна правда»

PayPal - найбільша в світі міжнародна електронна платіжна система, створена в 2000 році в США.

Акції компанії торгуються на нью-йоркській фондовій біржі NASDAQ, а капіталізація перевищує 44 млрд дол. Її оборот у 2013 році - 180 млрд дол.

PayPal швидко стала популярна в світі завдяки захищеності, швидкості проведення платежів, низьким комісіям і простоті використання - для перерахування грошей досить знати адресу електронної пошти одержувача.

В результаті PayPal є майже безальтернативним платіжним інструментом для ведення транскордонної електронної комерції.

Де PayPal працює

Жителі більшості країн можуть продавати в інтернеті товари і послуги на міжнародних електронних майданчиках і отримувати оплату на свій PayPal-рахунок.

Наприклад, жителі африканської країни Малаві, де ВВП на душу населення становить 253 дол, можуть продавати сувеніри в США і країни Західної Європи за тверду валюту і виводити її з PayPal на свою банківську карту.

Така ж можливість є у жителів Гондурасу, де показник ВВП на душу населення можна порівняти з українським - 2 346 дол і 3 082 дол відповідно.

PayPal працює в 190 країнах з 193 існуючих на планеті. Жителі 116 країн можуть отримувати на свій PayPal-рахунок кошти за продані товари і послуги - міжнародна платіжна система відкрила для них таку можливість.

У "списку 116" можна зустріти такі екзотичні країни, як Антигуа і Барбуда, Ботсвана, Еквадор, Гібралтар, Гваделупа, Гватемала, Ямайка, Кенія, Мозамбік, Нікарагуа, Тринідад і Тобаго. Про те, що весь функціонал PayPal вже близько десяти років доступний у всіх розвинених країнах, не доводиться й говорити.

З 2008 року система працює на "прийом" коштів в Латвії, Литві та Естонії, а з 2011 року - в Росії. У 2013 році PayPal зареєстрована в Росії як небанківська кредитна організація. У 2015 році PayPal відкрила можливість прийому коштів для громадян Молдови, Грузії та Казахстану.

позиція НБУ

Україна - чужа на цьому святі життя. Ситуація з виходом PayPal на ринок нагадує нескінченну і безглузду історію перешкоджання чиновниками впровадження в країні зв'язку третього покоління.

Схоже, на початку 2014 року цю естафету перехопив і український центробанк.

З 2011 року керівництво НБУ шле PayPal листи з вимогою пройти всі процедури реєстрації подібних платіжних систем і принести пакет документів, описаний Нацбанком. Про це стало відомо з листування НБУ і PayPal за 2015 рік, яка виявилася в розпорядженні "Економічної правди".

1a1aa

В НБУ свої вимоги пояснюють тим, що PayPal нібито працює в Україні і тим самим порушує встановлені регулятором правила. Лист підготувала начальник відділу моніторингу платіжних систем департаменту платіжних систем НБУ Олена Махаєва, а підписав заступник правління НБУ Яків Смолій.

Судячи з листа PayPal, вони не в перший раз намагаються пояснити НБУ правила своєї роботи. Там кажуть, що не працюють в Україні, а виступають в ролі еквайра карт українських банків при транскордонних платежах з України.

2a2aa

Чим же Україна відрізняється від 116 країн, фінансові регулятори яких дозволили власникам акаунтів PayPal приймати кошти? У прес-службі НБУ не відповіли на це та багато інших питань "Економічної правди", відправлені в вигляді запиту більше тижня тому.

Україна як і раніше залишається в компанії таких пострадянських країн, як Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан, жителям яких заборонено приймати кошти на PayPal-акаунт.

В чому проблема

Тим часом, Нацбанк каже, що дорога для виходу на український ринок таких платіжних систем, як PayPal, ApplePay, GoogleWallet і інших відкрита.

У липні 2015 року регулятор змінив свої постанови №480 і №481, і Смолій резюмував: "Будемо сподіватися, що внесені зміни відкриють шлях міжнародним системам інтернет-розрахунків на наш український ринок". Через півроку PayPal розширила функціонал у сусідів.

Партнер "Baker & McKenzie Україна" Ігор Олехов, який складається в громадській робочій групі по залученню платіжної системи в Україні, каже, що під виглядом лібералізації своїх нормативних актів НБУ ввів додаткову вимогу - реєстрацію міжнародних платіжних систем.

Ця норма є незаконною, і PayPal навряд чи захоче її виконувати, вважає Олехов. За його словами, PayPal надає послуги в транскордонному режимі будь-якій людині в світі, у якого є банківська карта.

"Вимога НБУ про реєстрацію транскордонних послуг - це як вимога реєстрації іноземного сайту тільки на тій підставі, що ним користуються резиденти України. Давайте ще будемо вимагати реєстрації всіх сайтів, на які можуть заходити українці, включаючи Facebook і Amazon", - іронізує Олехов.

За його словами, щоб PayPal включив для українців функцію прийому платежів на аккаунт, компанії не треба реєструватися в Україні. Все транскордонні платежі обробляє її юридична особа, розташоване в Сінгапурі.

У разі виведення грошей українцями з аккаунт-рахунки PayPal просто дає вказівку своєму банку в Сінгапурі списати потрібну суму на кореспондентський рахунок українського банку. Далі український банк зарахує суму на рахунок клієнта.

Олехов вважає, що якщо НБУ не спростить умови роботи таких міжнародних платіжних систем, вони ніколи не зайдуть в країну. Є невеликі надії на те, що процес зрушиться з мертвої точки після зустрічі представника НБУ і PayPal, яка відбудеться 2 березня 2016 року в Варшаві.

У прес-службі PayPal перспективи розширення функціоналу в Україні прокоментували коротко: "Ми вдячні за інтерес до послуг PayPal, який ми бачимо з боку українських користувачів, але зараз у нас немає новин, про які ми готові повідомити".

Чи потрібен PayPal Україні

Незважаючи на заборони, в Україні доступні міжнародні платіжні системи, які "беруть" гроші: Skrill, Яндекс.Деньги, Payoneer, Visa QIWI Wallet.

Вони можуть собі дозволити працювати нелегально, тому що сучасні технології це дозволяють. Крім того, вони непублічні - їх акції не котируються на фондовій біржі, як акції PayPal. Недолік таких систем - в їх меншою популярністю в світі. До того ж, їм довіряють менше, ніж публічним системам.

При великому бажанні українці все ж можуть отримувати гроші на PayPal-акаунт. Недавній приклад Романа Скрипіна це доводить. Колеги Срипіна попросили його повернути з PayPal-аккаунта 150 тис євро.

Чеські, польські та латвійські банки давно відкривають українцям банківські рахунки і карти, на які ті реєструють відповідні країні PayPal-акаунти. Це загрожує блокуванням рахунку з боку системи і високими витратами на виведення коштів, але це того варте.

За допомогою такої схеми або посередників українці вже не перший рік успішно торгують на ebay.com, отримуючи зароблену валюту на закордонні рахунки.

Приблизно 20 тис українців вже мають бізнес-аккаунтом на PayPal і успішно приймають кошти. Правда, залишаються вони часто на банківських рахунках країн-сусідів.

У важких економічних умовах українці бачать в електронній торгівлі один із способів додаткового заробітку або спосіб заощадити.

Це одна з головних причин динамічного розвитку ринку. Так, аукціон Aukro.ua щодня відвідує понад 700 тис осіб з усієї України. В день на продаж виставляється близько 4 млн унікальних товарів.

На майданчику безкоштовних оголошень OLX за останні п'ять років було зареєстровано понад 9 млн користувачів. У 2015 році кількість закритих угод на OLX склало приблизно 20 млн.

Розширення функціоналу PayPal відкриє українцям величезні можливості не тільки для транскордонної електронної торгівлі, а й для внутрішньої.

У прес-службі "Нової пошти" кажуть, що рівень проникнення безготівкових платежів з використанням банківських карт в українському сегменті e-commerce поки не перевищує 5%.

"Вихід PayPal на ринок призведе до зростання цієї цифри. Для українських торговців це нові можливості, оскільки вони зможуть залучати зарубіжних клієнтів. Одночасно потрібно готуватися до ризиків, наприклад, полегшення умов для виходу на ринок іноземних гравців e-commerce", - вважають в " нової поштою ".

Статус кво

PayPal безумовно зацікавлена ​​в розширенні функціоналу для користувачів з України. Однак вона цього не робитиме доти, поки НБУ не призведе свою нормативно-правову базу в частині роботи міжнародних платіжних систем до сучасних стандартів розвинених країн.

У компанії розуміють, що публічні звинувачення з боку фінансового регулятора в грі "не за правилами" можуть негативно відбитися на вартості акцій і репутації. Тому статус-кво зберігається, і "м'яч" на стороні Нацбанку.

 

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%