Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна планує стати членом Транскаспійського МТМ

Вівторок, 05 квітня 2016 17:22

Стабільне курсування вантажного поїзда по так званому новому «Шовковому шляху» вимагає членства України в Транскаспійський міжнародному транспортному маршруті і відпрацювання єдиного наскрізного тарифу, констатує директор з вантажних перевезень і логістики ПАТ «Укрзалізниця» Іван Федорко. Про це пише Інтерфакс-Україна.

«Поїзд був демонстраційним. Його відправили для того, щоб опрацювати всі нитки графіка повідомленням через Україну, Чорне море, Грузію, Азербайджан, Каспійське море і Казахстан. Поїзд прийшов туди за 16 днів. Далі він вистояв і вже прийнято рішення, що наша людина поїде туди і пізніше поїзд поїде назад знову як демонстраційний рейс, щоб ми чітко розуміли, де є проблеми, і повністю визначили час, яке ми повинні гарантувати вантажовідправників та вантажоодержувачів в Україні та закордоном », - сказав він в ході зустрічі з журналістами в Києві злодій вівторок.

Тим часом Іван Федорко зазначив, що на сьогоднішній день цей поїзд простоює після завершення свого першого рейсу до станції «Достик».

«Проблема в тому, що ми не є членами Транскаспійського МТМ, а для цього має пройти нарада яке курирує Казахстан. Ця нарада планувалося в лютому, по незалежним від нас причинам його перенесли на першу декаду березня, потім на 27 березня. Ми чекали, коли вони нас запросять, не дочекалися, і я запропонував, а Євген Павлович (Кравцов - ІФ) підтримав - запросити їх до себе, так як іншого варіанту немає. Поки ми не зайдемо в цей коридор ми не зможемо спілкуватися з тарифів », - констатував І.Федорко.

Таким чином, за його словами, на 15 квітня «Укрзалізниця» запрошує до Одеси всіх учасників цього маршруту.

«Ми будемо з'ясовувати питання тарифу, так як на сьогоднішній день дійсно, той тариф, який встановлений, досить неконкурентоспроможний. Зі свого боку, як Україна, ми його понизили, нам Азербайджан і Грузія обіцяють його знизити і треба працювати з Казахстаном, щоб він його знизив, і ми разом вийшли на конкурентоспроможний тариф », - зазначив директор ПАТ з вантажних перевезень і логістики.

Він додав, що до перевезення за маршрутом розглядаються всі види вантажів.

«У нас є і польські та бельгійські компанії, зацікавлені в перевезенні своїх вантажів через цей коридор, але поки не з'ясуємо, хто ми є в цьому міжнародному маршруті, поки не узгодимо на рівні чотирьох держав тарифи, до цього моменту ми туди не поїдемо. На цій нараді ми повинні вступити в Транскаспійський МТМ, потім фахівці з усіх чотирьох держав повинні обробити встановлення єдиного тарифу. Коли у нас буде вироблений нормальний конкурентоспроможний тариф, тоді поїдемо. Вантажі у нас вже є. Це кондитерські вантажі, цукор, перевезення казахського вугілля на адресу - ArcelorMittal Кривий Ріг, є прохання перевезення м'яса і т.д. », - резюмував І.Федорко.

Як повідомлялося, Міністерство інфраструктури спільно з «Укрзалізицей» 15 сiчня 2016 років запустили демонстраційний рейс контейнерного поїзда по новому «Шовковому шляху».

Тестовий рейс нового контейнерного поїзда за маршрутом Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай (через Каспійське і Чорне моря) дістався до Китаю на 16-й день шляху - в ніч з 30 на 31 січня 2016 року.

За словами міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, даний поїзд - це одна з альтернатив для доставки вантажів між Китаєм і країнами Азії, з одного боку, і країнами Європи, з іншого. Рейс буде конкурентоспроможний і за термінами доставки (рух в дорозі - 10-12 днів в одну сторону), і за ціною в порівнянні з маршрутами через Росію.

В українському уряді також очікували приєднання до проекту Туркменістану і його розвитку в напрямку поставок палива, зокрема, скрапленого газу та нафтопродуктів.

Тим часом в зворотний шлях перший поїзд поки не вийшов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%