Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як український бізнес живе без уряду і чого чекає від нового Кабміну

Середа, 13 квітня 2016 15:00

Гальмується запуск нових інвестиційних проектів і лихоманить валютний ринок. Про це повідомляє прес-служба компанії ubr

Українська економіка і фінансові ринки поки стримано реагують на затягується політична криза в країні. Бурхлива реакція на відсутність прем'єр-міністра і працює Кабміну вчора була помічена лише на готівковому валютному ринку, але вона була нетривалою: в першій половині дня вартість долара у міняв підскочила з 25,40-25,5 грн ./$ до 26,0- 26,20 грн ./$, але вже до вечора відкотилася до 25,50-25,70 грн ./$.

Якщо влада не поквапляться з затвердженням нового складу уряду, то політика почне тиснути і на безготівковий курс гривні. «Поки Україна залишається залежною від зовнішнього фінансування, затягування з формуванням нового уряду несе ризики відкладання нових валютних траншів. Це знижує віру в стабільність гривні, а значить зменшує шанси припливу зовнішніх інвестицій, ставить під ризик фінансову стабільність, і відкладає перспективи відновлення економічного зростання », - зазначив UBR.ua керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій

В іншому бізнес пристосувався: хто міг працював без оглядки на політику, хто мав фінансовий запас і можливості - знижував активність, і лише найбільш рішучі - згортали бізнес.

«Оперативна діяльність бізнесу, як правило, не зупиняється. Жоден бізнесмен собі цього не дозволить. Але якщо говорити про нові інвестпроекти і вкладенні капіталу, то діяльність можлива тільки в одному випадку - коли видно потенціал зростання економіки і споживання. Якщо таких перспектив немає, та ще й в умовах політичної невизначеності, рішення про вкладення коштів відкладаються », - сказала UBR.ua керівник Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко.

Важливість стабільності для будь-якого бізнесу і, особливо, нових проектів підкреслюється і в асоціації «Приватні інвестори України».

Її президент, Сергій Десяк відзначає негативний вплив поточної ситуації на проекти, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями, зокрема, муніципальні, а також на проекти, які орієнтуються на участь держави.

«Приватні інвестори, які зав'язані на держзамовлення, завмерли. Вони розраховували на запуск певних програм і, маючи навіть узгодження з одним Кабміном, вже не впевнені в підтримці їхніх проектів наступним складом. І найгірше - все частіше стали стикатися з виведенням капіталу і перенесенням бізнесу українських компаній і іноземних, які ризикнули і відкрили свою справу в Україні. Не так давно до нас зверталися по перенесенню бізнесу в Польщі та Болгарії. Там вже все вирішено і питання тільки в пошуку учасників співфінансування проектів », - сказав він UBR.ua.

А керівник проектів Асоціації експортерів і імпортерів Микола Ларін назвав жахливо-звичної середу роботи бізнесу:

«Намагаємося не дивитися на баталії. Діяльність ведемо в умовах бездіяльності держави, слабо працюють міністерств, непрацюючих торгпредств, валютних обмежень. Не бачу змін з року в рік в активності участі держави у вирішенні проблем і завдань імпортерів або експортерів ».

Що після виборів уряду

Основну смугу перешкод український бізнес починає долати після появи нового Кабміну: нові особистості біля керма, їх нові команди, нові ідеї і методи роботи. Саме прихід нових команд бізнес називає найбільш небезпечними і непередбачуваними моментами. Процес заміни і формування команд міністрів і міністерств, час на те, поки вони увійдуть в курс справи, може займати від декількох тижнів до декількох місяців, констатують в Європейській бізнес асоціації. І в цей період важко розраховувати на швидкі та ефективні рішення.

«За 17 років моєї роботи будь зміни тільки негативно відбивалися на роботі бізнесу. Почнемо з бюрократичної рутини. Наприклад, останнім часом займався постановою Кабміну, що дозволяє автосалонам торгувати б / у авто. Її вже узгодили. Тепер все змінюється і на Кабмін її виносити не можна, тому що документ узгоджували старі міністри. І я буду переузгоджувати її по другому колу і на це можуть піти місяці, під час яких бюджет не отримає від реалізації б / у авто ні копійки. Тому що автосалони ще не можуть займатися комісійною торгівлею, і вся реалізація буде проходити через базари », - зазначив у розмові з UBR.ua гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

«Кожен раз все починається по новому колу: необхідно йти в міністерство, розповідати про свою галузі, її проблеми, перспективи, потенціал і що необхідно для їх реалізації. І це ж не одне міністерство », - констатує віце-президент Української Асоціації підприємств легкої промисловості Тетяна Ізовіт.

Опитані UBR.ua учасники ринків погоджуються, що швидка спадкоємність команд, проведеної ними політики і прийнятих рішень багато в чому будуть залежати від професіоналізму новачків на вул. Грушевського, від їх прогресивності і націленості на реформи. І основні партії будуть грати перші особи міністерств, їх знання і досвід.

«У ринку є своє розуміння щодо більшості кандидатів, чиї прізвища гуляють в ЗМІ. Наприклад, Нефедова оцінюють, як рішучого і наполегливої, в хорошому сенсі, керівника з великим потенціалом. Якщо він береться за певний шматок роботи, то він може її зробити. Якщо говорити про Данилюка, розглянутому на Мінфін, то виникають питання: на скільки він здатний реалізувати правильну фіскальну політику? Все особистості нового Кабміну повинні бути хорошими управлінцями. Від цього залежить правильне формування команд, реалізація реформ », - кажуть зараз бізнесмени.

Особливо важливі особистості нових міністрів в економічному блоці уряду.

«У зарегульованих секторах, таких як енергетика, важливі персоналії. Також персоналії важливі для Мінфіну, якому доведеться активно працювати з МВФ: від формату співпраці Мінфіну з Міжнародним валютним фондом у великій мірі залежить курсова стабільність, а також в деякій мірі фіскальна політика », - підкреслив Олександр Паращій.

Також швидкість і якість рішень експерти пов'язують з попередніми місцями і дослідами роботи.

«Новим людям доведеться звикати до роботи держмашини і її апарату. Нові люди, які нічого в цьому не розуміють, а просто пройшли за партійними списками, можуть і за рік не вникнути в усі процеси », - журиться Олег Назаренко.

«Від розуміння головних управлінців залежить грамотність майбутніх команд. Зараз в міністерствах є класні фахівці, які з'явилися за нинішньої каденції Кабміну. Їх не можна міняти, а треба максимально мотивувати і залишати. Важливо не скотитися в політичні і особисті переваги, щоб уникнути в подальшому негативних ефекту і наслідків від некомпетентних рішень », - зазначила Ганна Дерев'янко.

Чого бізнес хоче

Важливість конкретних персоналій, а не процесу формування нового Кабміну зазначає і фінансовий аналітик Групи компаній «Фінам» Тимур Нігматуллін. За його оцінками тільки новий уряд, професіоналів, незалежне від партій і їхніх інтересів, може привести до позитивних результатів: притоку інвестицій, зростанню економіки і зміцненню нацвалюти в майбутньому.

Нівелювати негатив від затягнув формування уряду, посилити макроекономічну стабільність і дати визначеність щодо реалізації реформ зможуть тільки «хороша команда» і професійні рішення, впевнений експерт.

«Затримки у формуванні уряду завдали шкоди економіці. Але не варто перебільшувати пов'язаний з цим негатив для реального сектора. Незрівнянно більших збитків українській економіці в цілому і новим бізнес-проектам нанесені конкретними рішеннями. Наприклад, зокрема, монетарна політика Нацбанку. Заради підтримки соціальних витрат населення в політичних цілях, запустили "друкарський верстат" або емісійне фінансування дефіциту бюджету, що за підсумками 2015 року дало інфляцію в 43,3%. А жорсткий валютний контроль, в сукупності з військовими діями розривом виробничих ланцюжків, негативно відбилося на бажанні бізнесу інвестувати в основний капітал. Результат - зниження другого за величиною сегмента в структурі ВВП », - зазначив Нігматуллін.

«Якщо говорити про підходи нової команди, то ми б хотіли бачити команду і політику, спрямовану на активізацію використання внутрішнього потенціалу країни, а не залучення і проїдання зовнішніх позик. Орієнтація тільки на ресурси США або Євросоюзу, не призведе до зростання економіки », - додав Сергій Десяк.

Для повернення довіри, перш за все своїх інвесторів і запуску їх грошей і проектів, заяв про західних грошах і обіцянок підтримки - мало, нагадують експерти. Необхідні реальна боротьба з корупцією і судовою системою, інакше загрози перевиборів будуть нескінченними.

Одна з них може реалізуватися, якщо не проголосують новий Кабмін найближчим часом. Реакція ринків вже на такий результат буде радикальною.

«До поточної ситуації ринок нейтральний, так як є надія, що уряд рано чи пізно буде сформовано і відновиться співпраця з МВФ і іншими фінорганізаціями. Якщо КМУ не сформують і будуть оголошені дострокові парламентські вибори, то реакція, в першу чергу, фінансових ринків буде негативною. Оскільки такий сценарій розвитку подій все ж ніхто не закладав », - резюмував UBR.ua UniCredit Bank Андрій Приходько.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%