Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ВЕБ має намір самостійно провести докапіталізацію

Понеділок, 18 квітня 2016 09:25

Раніше Зовнішекономбанк повідомляв, що продасть Агентству зі страхування вкладів свої дочірні банки «Глобекс» і Зв'язок-банк за ринковою вартістю. Про це повідомляє РІА Новини.

Зовнішекономбанк (ЗЕБ) не передасть свої дочірні банки «Глобекс» і Зв'язок-банк Агентству зі страхування вкладів (АСВ), їх докапіталізація буде проведена за рахунок конвертації субординованого позикового капіталу ЗЕБа, пише в понеділок газета «Коммерсант».

В кінці січня ВЕБ повідомляв, що продасть АСВ свої дочірні банки «Глобекс» і Зв'язок-банк за ринковою вартістю. Таким чином, обсяг зобов'язань ЗЕБа перед ЦБ Російської Федерації буде зменшений на ринкову вартість цих банків. Держкорпорація також повідомила, що з 212,6 мільярда рублів, отриманих під час кризи 2008 року від ЦБ на фінансове оздоровлення цих двох банків, виплатила вже більше 55 мільярдів рублів.

Влітку 2015 року ЦБ передав 15% свого прибутку ЗЕБу в сумі 27,5 мільярда рублів. Згідно з постановою уряду РФ, ВЕБ міг використовувати ці гроші не тільки для своїх банків, а й на інші цілі. Як повідомлялося раніше, ЦБ РФ зобов'язав ВЕБ до 1 березня докапіталізувати Связь-банк і «Глобекс» на суму близько 27 мільярдів рублів.

Як повідомляється, сума необхідних ЦБ резервів по обом банкам раніше становила близько 27 мільярдів рублів - 16 мільярдів рублів у Связь-банку і близько 10 мільярдів рублів у «Глобекс». Однак зараз обговорюється більш значний обсяг дорезервування у «Глобекс» - на рівні 27 мільярдів рублів. У Связь-банку сума не змінилася, повідомив газеті співрозмовник, близький до ЗЕБу.

Джерело в «Глобекс» підтвердив, що зміна акціонера банку найближчим часом не планується, продаж банків АСВ не розглядається. За його словами, докапіталізація «Глобекс» буде проведена за рахунок конвертації субординованого позикового капіталу ЗЕБа на суму близько 15 мільярдів рублів в капітал першого рівня. Крім цього, ВЕБ надасть банку раніше схвалений новий субординований кредит на 5 мільярдів рублів, що дозволить банку сформувати необхідний обсяг резервів на покриття проблемних кредитів.

На думку співрозмовників видання, аналогічний механізм буде задіяний і для Связь-банку - йому конвертують субординовані кредити на суму близько 16 мільярдів рублів, нові кредити не потрібні. У ВЕБе повідомили, що доля дочірніх банків буде визначена в стратегії розвитку держкорпорації, яку планується підготувати до 30 червня.

На думку аналітика Fitch Антона Лопатина, нове керівництво ЗЕБа хоче збільшити капітал банків для абсорбування втрат за кредитами, щоб через якийсь час продати їх на ринку, але зараз інтерес до банківських активів досить низький.

В Україні Зовнішекономбанк володіє Промінвестбанком.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%