Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ведеться активна боротьба з корупцією в судах

Середа, 20 квітня 2016 11:31

Органами прокуратури спільно з підрозділами СБУ та МВС України проводяться заходи, спрямовані на запобігання та протидію корупції в системі судової гілки влади. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

В цьому році до суду направлено п'ять обвинувальних актів у кримінальних виробництвах зазначеної категорії щодо п'яти суддів.

Так, Генеральною прокуратурою України від 12 лютого 2016 року направлений до Дніпровського районного суду міста Києва обвинувальний акт стосовно судді Господарського суду Київської області за обвинуваченим у скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що суддя вимагав та отримав неправомірну вигоду в розмірі 15 тис. Дол. США за задоволення клопотання однієї зі сторін в господарській справі, яка перебувала в його провадженні.

В даний час слідчими органів прокуратури здійснюється досудове розслідування у 11 кримінальних процесах щодо суддів, восьми з яких повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних корупційних правопорушень, пов'язаних з отриманням неправомірної вигоди.

У поточному році судами першої інстанції встановлено два вироку.

Так, Барським районним судом Вінницької області 11 лютого 2016 засуджений до шести років позбавлення волі з конфіскацією майна суддя Деражнянського районного суду Хмельницької області за вчинення злочинів, передбачених частинами 1, 2 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 369 КК України. Засуджений оскаржив вирок в апеляційній інстанції.

У той же час вироком Кіровського районного суду м від 9 лютого 2016 року виправданий суддя Ківецівского районного суду Волинської області за звинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, в зв'язку з відсутністю в її діях складу зазначеного злочину. Органом попереднього розслідування звинувачувалася в отриманні хабара в розмірі 5,5 тис. Дол. США за винесення завідомо неправосудного рішення. Зазначений виправдувальний вирок суду не набрав законної сили у зв'язку з поданням прокурором 23 лютого 2016 року апеляції, яка ще не розглянута.

Органами прокуратури продовжуються прийматися заходи по боротьбі з негативною практикою необгрунтованого призначення суддями через суддівську корпоративності занадто м'яких мір покарання працівникам судової гілки влади за скоєння особливо тяжких злочинів. За апеляційною скаргою прокурора переглянуті судові рішення по двом суддям.

Так, по апеляції прокурора постановою апеляційного суду Полтавської області від 2 лютого 2016 року скасоване постанову Чутівського районного суду від 28 вересня 2015 року про направлення кримінальної справи відносно голови Харківської районного суду за ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 364 КК України на додаткове розслідування. Кримінальну справу повернуто на новий судовий розгляд.

Досудовим слідством суддя звинувачувався в тому, що, не маючи повноважень на розгляд цивільних справ, в травні 2011 року, підробивши офіційні документи, прийняв до провадження і виніс рішення у цивільній справі на користь позивача, за що отримав хабар в сумі 3 тис. Дол. США.

У касаційному порядку судові рішення у вказаній категорії справ не переглядалися.

В даний час в провадженні судів першої інстанції перебуває 33 кримінальних справи (виробництва) по 37 чоловік, які обвинувачуються у вчиненні корупційних злочинів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%