Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бензин в Україні може ще більше подорожчати

П'ятниця, 27 травня 2016 14:38

Для створення стратегічного резерву нафтопродуктів влада хоче ввести додатковий податок на паливо. Про це повідомляє УБР.

Українським водіям готують черговий неприємний сюрприз. Цінники на вітчизняних АЗС можуть знову переписати, причому, на цей раз справа не в світовій ціновій кон'юнктурі, на яку так люблять кивати наші продавці. Подорожчання палива може спровокувати новий податок, який хочуть ввести з благою метою - щоб створити в країні стратегічний запас нафти і нафтопродуктів.

Проект на $ 1 млрд

У Держрезерві вже розробили план поетапної імплементації Євродирективи від 2009 року про формування стабілізаційного запасу нафти і нафтопродуктів, і найближчим часом очікують його затвердження урядом. Початок закладки стабзапаса анонсували на кінець 2017 г. Але перш доведеться вирішити питання - де взяти гроші на закупівлю нафти?

На створення стратегічного нафтового резерву знадобиться близько $ 1 млрд., Підрахував представник секретаріату Енергетичного співтовариства (Енс) Адріан Джасім. Він озвучив цю цифру на офіційній зустрічі з представниками Держрезерву України.

Джасім додав, що Україна, виходячи з рівня споживання, потрібно закласти в резерв близько 2 млн т сирої нафти і нафтопродуктів.

Як розповів UBR.ua президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук, достатнім вважається стратегічний запас, який може забезпечити життєдіяльність країни протягом 90 діб з моменту настання форс-мажорних обставин. Такий запас є в будь-якій цивілізованій країні і його створення-найважливіша складова енергетичної безпеки держави, зауважив експерт.

Голова Держагентства резерву України Вадим Мосійчук зауважив, що у нас до недавніх пір цією проблемою влади особливо не цікавилися. Але, якщо нафтовий резерв все ж буде створено, проблемою може стати його зберігання. В Україні практично не залишилося державних компаній з достатніми складськими потужностями, розрахованими на зберігання нафти.

Плюс - потрібні чималі кошти на саму закупівлю нафтопродуктів.

"Навскидку-сума починається з $ 800 млн. Це проект, який не реалізацію якого буде потрібно не один рік. Навіть в деяких європейських країнах, куди більш фінансово стійких, ніж Україна, процес створення стратегічного запасу нафти тривав 10-15 років. Чи варто всерйоз говорити про такому запасі для нашої країни, яка і так без зовнішніх запозичень не в змозі прожити і року ", - зауважив у розмові з UBR.ua Леонід Косянчук.

заплатять водії

Але наповнення резерву пропонується частково профінансувати за рахунок додаткового податку. Якщо його введуть, держава зможе отримувати по 40 копійок з кожного літра проданого палива. У Держрезерві уточнили, що ще не розроблений механізм впровадження такого податку, тому і не можуть сказати по кому він вдарить найбільше.

"Це лише одна з пропозицій. Остаточне рішення буде розглядатися робочою групою, яку повинні створити найближчим часом ", - розповіли UBR.ua в Держрезерві. Втім, якщо ж все-таки ця ідея буде реалізована, не потрібно проводити складні розрахунки, щоб зрозуміти хто в підсумку за все заплатить. Новий збір нафтотрейдери напевно включать в вартість автомобільного палива. Бензин може подорожчати ще на 40-50 грн. (з урахуванням ПДВ).

"Це в свою чергу спричинить ще більше скорочення попиту на паливо", - вважає Леонід Косянчук.

За даними Держстату, в квітні цього року обсяги реалізації бензину на українських АЗС зменшилися на 2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 146,7 тис. Т., А стисненого газу - на 13,7% (до 5,5 тис . т). При цьому продажі дизеля, навпаки, виросли на 1,9% - до 108,9 тис. Т, а зрідженого газу - на 31,6% (до 52 тис. Т).

Загальна вартість реалізованого бензину склала майже 4 млрд. Грн., Дизпалива - 2,3 млрд. Грн., Скрапленого газу - 757,9 млн. Грн., Стисненого газу - 102,2 млн грн.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%