Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи врятують українців субсидії

П'ятниця, 10 червня 2016 16:24

Експерти впевнені, що субсидійним історія може «вилізти боком» державному бюджету. Про це повідомляє УБР.

До сих пір субсидії отримувало близько 5 млн домогосподарств, близько 35% населення країни.

Зараз на соціальну допомогу по оплаті за житлово-комунальні послуги буде претендувати близько 80% населення. Вийти на такі підрахунки абсолютно нескладно, - пише в своєму релізі прес-служба Громадської організації "Громадський аудит".

"В Україні, за даними Державної служби статистики, тільки 16,2 млн (39%) працездатного населення, решта потенційні одержувачі субсидій (пенсіонери, діти і безробітні). І навіть з цих 16,2 млн українців більше половини знаходиться за межею бідності , отримуючи мінімальну заробітну плату в розмірі 1450 грн ", - кажуть громадські.

"Навіть при середньому місячний дохід в 5 тис. Грн на сім'ю виникне потреба в субсидіях, адже людям доведеться віддавати від 50% до 80% власних доходів на оплату комуналки", - вказує провідний аналітик "Публічного аудиту" Тарас Галайда.

Експерт додає, що, оскільки люди не отримують субсидії "живими" грошима, вони по-перше, не зацікавлені в економії енергоносіїв.

По-друге, через завищені тарифи на ЖКП, а також просто подорожчання життя в Україні, українці не мають можливості думати про власний енергозбереження:

"Але і це ще не все. Вся субсидійним історія може" вилізти боком "і державному бюджету України. На сьогодні держава вже заборгувала постачальникам ЖКП 25,3 млрд грн за нараховані субсидії. І це при тому, що в 2016 році на субсидії передбачено близько 40 млрд грн. Про що ми будемо говорити далі, коли субсидійним потреби досягнутий 80 млрд грн? Адже представники Мінфіну вже офіційно повідомили, що майбутні витрати на субсидії можуть становити 3,8% ВВП ", - говорить керівник" Відкритого аудиту "Максим Гольдарб.

"Уже зараз зрозуміло, що державна скарбниця не витримує субсидійним навантаження, і цей солодкий" пряник "у людей доведеться забирати, переконані в" Публічному аудиті ".

"Проблему тарифів почали розуміти градоначальники. Не може не радувати те, що ... мер Києва Віталій Кличко не побоявся виступити проти затверджених сьогодні тарифів на тепло і вимагає від НКРЕКП скасувати таке рішення. Це абсолютно правильний і гідний поваги крок. Якщо на бік народу стануть і інші керівники міст і регіонів, шанси на перемогу в тарифній війні однозначно збільшаться ", - резюмує Гольдарб.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%