Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Уряд Гройсмана є півтора місяці, щоб уникнути відставки

Вівторок, 26 липня 2016 10:20

Експерти передрікають зміну Кабміну вже цієї осені через можливе погіршення економічної ситуації в країні. Про це повідомляє UBR.

Минулого тижня новий український уряд під керівництвом Володимира Гройсмана відзначило сто днів своєї роботи. Офіційні підсумки Кабмін поки не підводив, але багато експертів зробили це за нього. UBR.ua зібрав думки політологів і економістів з приводу майбутнього країни і нового Кабміну.

Головний успіх - консервація ситуації

"На жаль, це фактично третій уряд Арсенія Яценюка, так як в ньому є багато осіб, які засідали в колишньому Кабміні. Воно поки не добився ніяких істотних поліпшень в економіці, але і не допустило серйозних провалів, фактично законсервувавши поточний коматозний стан економіки", - вважає директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

За його словами, план дій уряду на цей рік виконано всього на 4%, хоча пройшло вже більше 30% терміну, відведеного на його реалізацію.

"Примітно, що 80% завдань уряд переніс на 3 та 4 квартали цього року, щоб якомога пізніше відповідати за кінцевий результат", - говорить Руслан Бортник.

Економічний експерт Всеволод Степанюк додає, що навіть прогнози Кабміну на поточний і наступний рік мало відрізняються від минулорічних, розрахованих ще урядом Арсенія Яценюка.

"Зокрема, інфляція на 2017 рік запланована на рівні 8%, а зростання ВВП - на 3%. Відмінності тільки в частках відсотка. При цьому нинішній очікуване зростання в 1,5% - це на рівні статистичної похибки", - зауважив Степанюк.

Експерти відзначають, що дерегуляція в сфері торгівлі ліками не привела до зниження цін. Те ж саме стосується і скасування оподаткування пенсій, яка сталася лише частково. До кінця 2016 р пенсії більше півтора розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (зараз - 1695 грн) продовжують обкладатися податком з доходів фізосіб в 15%.

"Ремонт доріг проводиться тільки в столиці," чорна сотня "на митниці і наведення порядку в Міністерстві охорони здоров'я закінчилися пшиком", - підкреслив Руслан Бортник.

На місцевому рівні влада не хоче відповідати за політику центру. Одне зі свідчень чого - прийняття мораторіїв на підвищення вартості комунальних послуг в Києві і Дніпрі. Тому, крім політичних чвар між ключовими партіями у Верховній Раді цієї осені політолог чекає посилення протистояння по лінії центр-регіони.

За прогнозами керівника аналітичного центру "Третій сектор" Андрія Золотарьова, це технічний "уряд підготовки до опалювального сезону" може бути знято достроково восени, коли можуть відбутися дострокові парламентські вибори.

Або його змінять в квітні 2017 року, коли закінчиться річний імунітет Кабміну, даний йому на проведення реформ.

"Все буде залежати від поведінки людей на вулиці і валютного курсу", - вважає Андрій Золотарьов.

Чого чекати

Головна надія на уряд Гройсмана - це було відновлення кредитування з боку МВФ. Але цього не сталося, незважаючи на те, що, за словами експертів, була впевненість в отриманні цих грошей влітку.

Наприклад, ціну газу для всіх категорій споживачів підняли до 100% його собівартості замість узгоджених з МВФ 75%. Тим не менш, це не допомогло.

"Тому що не було зроблено головне - не проведені структурні реформи. Перш за все, немає системної боротьби з корупцією", - підкреслив UBR.ua виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

За його словами, іноземці хочуть бачити не стільки затримання корупціонерів, на що орієнтується нинішня влада, а системні зміни бізнес-середовища, ліквідацію причин виникнення корупції.

Фонд Блейзера провів недавно дослідження настроїв українсько-американського бізнесу в Києві і Вашингтоні, яке показало, що 94% американських підприємців назвали корупцію основною проблемою для роботи в Україні.

"Вони не бачать прогресу, а навпаки, погіршення ситуації. При цьому американський бізнес має можливості поділитися інформацією з МВФ. Уявіть, наскільки негативний сигнал був отриманий, що практично вирішене питання про виділення чергового траншу так і не був включений в липневу порядку денного МВФ" , - пояснив Устенко.

Як відзначають всі експерти, очікувати виділення грошей в серпні, як обіцяє міністр фінансів Олександр Данилюк, не доводиться. Так як цей місяць - традиційний час відпусток, так що позитивне рішення може бути тільки восени.

Відповідно, інвестори теж не будуть вкладати в економіку, де немає істотних змін на краще. На думку Всеволода Степанюка, ніякі сигнали Фонду не змусять іноземних інвесторів вкладати кошти, якщо немає відповідного клімату.

"Всесвітній банк фінансує уряд, а Європейський банк реконструкції і розвитку - реальний сектор економіки. Але зараз мало хто готовий розширювати виробництво, тому навіть якщо МВФ та інші кредитори дадуть грошей, це мало допоможе українській економіці без серйозних реформ", - запевнив Степанюк.

За його прогнозами, цього року ВВП України може показати нульове зростання, а інфляцію - 20%, якщо нічого не трапиться в Донбасі чи раптово не почнуть рости світові ринки за основними позиціями українського експорту.

Експерт вважає, що зростання комунальних тарифів восени призведе до подорожчання всіх товарів, а необхідність купувати імпортний газ скоротить золотовалютні резерви. Що при падінні доходів від експорту лише погіршить ситуацію в економіці.

Приблизно 40% нашого експорту йде в ЄС (або 20% ВВП), тому вихід Великобританії з ЄС і як наслідок падіння євровалюти на 10% також негативно може позначитися на валютних надходженнях в Україні.

"Якщо євро впаде на 10% до долара, що я вважаю базовим сценарієм, то ми втратимо 2% ВВП. Це вкрай складна ситуація. Уряд повинен швидше ворушитися", - вважає Олег Устенко.

Потреби в додатковому фінансуванні української економіки він оцінює в $ 8-10 млрд до кінця року.

"Може, ця сума буде менше, наприклад, $ 6 млрд, але їх все одно доведеться знайти", - говорить Устенко.

За його словами, без позикових грошей ми живемо тільки завдяки серйозним валютних обмежень. Тим часом, в жовтні має бути виплата відсотків вже по реструктуризированному боргу. Це приблизно $ 600 млн за єврооблігаціями.

"Все рейтинги України не погіршувалися, тому що чекали рішення МВФ. Якщо не буде позитивного рішення, їх обов'язково знизять", - вважає експерт.

Як виправити ситуацію

На думку експертів, уряд може виправити ситуацію, налагодити роботу інфраструктури для безперебійного постачання енергетиків і металургів сировиною, провести справжню дерегуляцію і всіляко форсувати зі свого боку проведення судової реформи, щоб захистити власність інвесторів.

"Крім того, іноземні інвестори називають відсутність приватизації головною причиною розгулу корупції в Україні", - говорить Олег Устенко.

Якщо не проводити реформи, то відкладений попит через валютних обмежень максимально може проявитися у відсутності грошей МВФ. Правда, економістів насторожує, що населення не перший місяць продає більше валюту, ніж купує. Це означає, що проїдають заначки або подушку безпеки.

А значить, будь-які економічні потрясіння будуть сильніше впливати на ситуацію, ніж могли б. Якщо економічна ситуація погіршується тут же росте кримінал. Збільшується кількість безробітних і наростає соціальна напруга.

В результаті НБУ може не встояти перед спокусою друкувати гроші. Особливо на тлі популістських виборчих кампаній під час можливих перевиборів.

"Якщо уряд перейде від жорсткої монетарної політики до кількісного пом'якшення, то це викличе невдоволення на Заході", - говорить Руслан Бортник.

За словами Олега Устенка, можна було б ввести податок на землю, скасувавши всі інші податки в сільському господарстві. Це прибрало б тіньовий сектор землі і могло б поправити економічну ситуацію.

"Необхідно усунення адміністративних бар'єрів та реформа судової системи. На жаль, поки в цих сферах змін практично немає", - зазначив Устенко.

До речі, експерти не виключають, що відмова МВФ від надання грошей Україні цього літа був пов'язаний в тому числі з інформуванням чиновників Фонду про стан реформ в податковій сфері, зокрема, реформою УКРІНФОРМ і митних служб.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%