Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кишеньковий Нацбанк

П'ятниця, 26 серпня 2016 11:04

Перші 23 року в Україні не було по-справжньому незалежного центробанку. НБУ був одним із співучасників української гіперінфляції початку 1990-х, яка виявилася більшою, ніж у всіх східноєвропейських країнах. А аж до 2015 року Нацбанк допомагав Кабміну приховувати реальний дефіцит бюджету, що стало однією з причин повної розбалансування державних фінансів і значної девальвації гривні.

20 березня 1991 Верховна Рада тоді ще Української РСР прийняла Закон про банки і банківську діяльність, який встановлював правила роботи банківської системи на наступні 8 років - як виявилося, і для незалежної України. Цей закон особливо важливий для України тому, що він визначив роль центробанку - майбутнього Національного банку.

Згідно з дослідженнями, чим вище незалежність центробанків (тобто здатність їх керівництва приймати політично незалежні рішення), тим вище їх ефективність в боротьбі з інфляцією, що, в свою чергу, корелює з подальшим реальним зростанням ВВП. В Україні про незалежність НБУ, який став правонаступником центробанку СРСР, годі й говорити.

У новому Законі все було з точністю до навпаки. Стаття 14 цього закону прямо говорила: "Національний банк організовує і реалізує через банківську систему касове виконання державного бюджету республіки. За рішенням Верховної Ради Української РСР Національний банк може надавати Міністерству фінансів Української РСР кредит на загальних підставах".

Таким чином, по суті, цей закон підпорядковував центробанк України Міністерству фінансів і Верховній Раді. Саме він і став однією з головних причин гіперінфляції на початку 1990-х, що зробила руйнівний вплив на економіку молодої держави, добробут жителів і, можна припустити, психіку багатьох українців.

Джерело: VoxUkraine.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%