Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Києві почала діяти схема за допомогою якої відбирають майно за уявні борги

Четвер, 20 червня 2013 17:26

 

Через дії податківців підприємець втратила бізнес і ледь не втратила житло

Через дії податківців, підприємець Галина Дубинська втратила бізнес і ледь не втратила житло. Правозахисники кажуть: жінка стала жертвою шахрайської схеми, яку не один рік практикують працівники податкового відомства. Скаржитись до міліції та прокуратури виявилося марною справою: правоохоронці не поспішають розслідувати сумнівні дії своїх колег, пише CorruptUA.

НОВОРІЧНИЙ «ПОДАРУНОК»

«Я займалася перепродажем металевих та будівельних матеріалів. У мене діяльність пустякова, у порівнянні із сумою, яку мені вигадали і занесли до картки особових рахунків» – каже Дубинська.

В 2010-му році, 30-го грудня, коли всі готувалися святкувати Новий Рік, працівники Солом’янської районної ДПІ провели виїзну перевірку діяльності підприємця Дубинської.  Сама жінка цю перевірку називає фіктивною. За її словами, ані самих податківців, ані документів про проведення перевірки, вона так і не побачила. Результатом перевірки стало нарахування податкового боргу і штрафних санкцій майже на 300 тисяч гривень. Повідомлення про це податківці відправили поштою. Але, на адресу, за якою Дубинська… не проживає і не має до неї ніякого відношення. Натомість згодом, вже на справжню адресу жінки прийшла податкова вимога укупі з рішенням про опис майна.

Адміністративне оскарження спірного боргу у вищих інстанціях системи ДПС не принесло бажаного результату: там, частково, хоча і визнали помилку інспекторів, але причин для скасування основних вимог все ж не побачили.

ПОПАВСЯ? ПЛАТИ!

Київський окружний адміністративний суд та наступні дві інстанції – Київський апеляційний  адміністративний суд та Вищий адміністративний суд України — податківці по справі за власним позовом щодо стягнення податкової заборгованості програли.

Суди винесли рішення, що відсутні підстави для стягнення податкового боргу у примусовому порядку, а, відтак, і для опису майна Солом’янською ДПІ також. «Відсутні підстави», але це не значить, що борг автоматично скасовується.

Для цього потрібно окреме судове рішення для якого Дубинській доведеться пройти ще сім кіл судового пекла. Наразі склалася ситуація, коли борг стягнути не можуть, а скасувати не хочуть. Підприємець тим часом живе в описаній квартирі та нарощує пеню.

Поки судові суперечки тривають, Галина Дубинська вирішила не гаяти часу і поскаржитись правоохоронцям, які мають наглядати за діяльністю податкової.

«Підстав для вжиття заходів прокурорського реагування не встановлено», – відповіли жінці в прокуратурі Солом’янського району, куди скарга Дубинської спустилася з Генпрокуратури та прокуратури міста Києва.

Одного разу в прокуратурі столиці, куди Дубинська написала низку скарг, її  «порадували», розповівши, що вона стала жертвою схеми податківців по відбиранню майна:  «Ну що ти тут бігаєш? Це просто їхня схема. Вони ж так відбирають майно», – пригадує колишня підприємець.

КРАЩІ ШМАТКИ – КРАЩИМ ЛЮДЯМ

Про «заробітки», які практикуються податківцями, чимало знає правозахисник Ольга Лісеєва. Вона каже, що таку оборудку податківці можуть втілювати у життя спільно з державними виконавцями та фірмами, що реалізовують конфісковане майно. Схема проста і ефективна: податківці нараховують фіктивний борг, про який підприємець може і не знати, аж поки до нього не прийдуть державні виконавці зі звісткою про конфіскацію майна. Надалі, відібране майно передається підконтрольним фірмам, які продають його за безцінь на таємних і недоступних аукціонах. Отримана за копійки нерухомість чи інша власність на останньому етапі вже перепродається за ринковими цінами.

Правозахисник Лісеєва додає подробиць: «За п`ятнадцять днів до аукціону на сайті Державної виконавчої служби повинна публікуватися інформація про майно, адреса його знаходження та ціна.  Якщо ви захочете взяти участь в торгах, то вам це не вдасться, тому що термін реєстрації можуть скоротити буквально до двадцяти хвилин. Ніхто не встигне ні зареєструватися, ні оплатити заставу. Крім того, у вас просто можуть не прийняти заяву на участь у торгах, не дадуть ознайомитись з майном або просто не пустять на торги. Таким чином аукціон, проходить тільки для своїх».

За таких умов, зазначає правозахисник,  квартиру або автівку можуть продати за ціною навіть нижчою від тієї, яка анонсувалася спочатку.  Для цього робиться вигляд, що майно під час перших торгів ніхто не купив. Це занижує його вартість на 30%, далі оголошуються повторні торги, на яких майно теж ніхто не купує. Таким чином його ціна падає вже на 50%.  Вигода очевидна:  дорогі  іномарки  внаслідок такої схеми можуть продаватися і по 5 тисяч доларів, а двокімнатну квартиру в столичній новобудові якось продавали за 50 тисяч гривень, що майже вдесятеро дешевше ринкової ціни.

Часто, власники заставного майна дізнаються про його реалізацію, коли приходять державні виконавці з рішенням про виселення. Зазвичай поки «жертва» розпочне провадження по визнанню торгів недійсними проходить чимало часу,  потім ідуть суди, а майно вже давно перепродане. Та і те, як правило, втрачену власність відсуджують одиниці – «Відсотків п`ять – не більше» – додає Ольга Лісеєва.

У Державній виконавчій службі на запит автора щодо кількості та ціни проданих на аукціонах заставних квартир відповіли, що не збирають таку інформацію. Також зазначили, що не є адміністраторами інформаційного ресурсу, на якому розміщуються дані  про майно та майбутні торги.

Якби не рішення судів про безпідставність примусового стягнення податкового боргу, Дубинська могла б уже стати безхатьком, адже рішення про опис майна означає, що продати можуть практично все: квартиру, машину, земельну ділянку, а також  забрати кошти з банківського рахунку.

«ВСІ МИ ТАМ БУЛИ»

Ірина Гамрецька – та сама працівниця Солом’янської районної податкової Києва, яка разом з трьома своїми колегами:  Добровольською, Гудзенко і Грабовською нарахували борг ображеній жінці. Після численних прохань, Ірина Гамрецька таки погодилася прокоментувати ситуацію з конфліктом навколо Дубинської.

- Підприємець вас звинувачує у фіктивності податкової перевірки, вона навіть подала заяву в прокуратуру і міліцію. Це правда?

- Так, так, ми там були вже всі.  Нехай іде в суд і кожен буде відстоювати свою точку зору: вона свою, а ми – свою. Суд, напевне, буде на її боці, але нехай вона звернеться в суд.

Водночас Дубинська планує звернутися в суд з позовом про скасування боргу після розслідування службових підробок податківців  та їх покарання. «В суд треба йти коли буде доведено, що це дійсно підробка. Просто так прийдеш в суд, а суддя звідки знає, що все дійсно так і було?»

ПРИГОДИ НЕВЛОВИМИХ

Але Дубинська – не єдиний підприємець, який звинувачує податківців в злочинних оборудках. За останні два роки стосовно працівників органів Державної Податкової служби було порушено тридцять кримінальних справ: дев’ять за перевищення влади і службових повноважень та двадцять одну кримінальну справу – за службове підроблення.

Але, як свідчать дані Єдиного реєстру судових рішень, навіть доведена в суді провина податківців не призводить до їх серйозного покарання.  В більшості випадків податківці-злочинці відбуваються лише серйозним переляком замість реальних термінів позбавлення волі.

Так, 13-го лютого цього року  після вироку в Оболонському  районному суді Києва було звільнено з під варти керівника злочинної групи, який створив її з кола своїх підлеглих та знайомих, працюючи на посаді начальника одного з відділів податкової міліції в Оболонській ДПІ. Судом було встановлено, що злочинці півтора року змушували бізнесменів сплачувати на рахунок підприємства ТОВ «Інтелекс-Сервіс 2007» гроші за виконання неіснуючих будівельних робіт. При цьому, «ватажок злочинців» був засуджений до п`яти років позбавлення волі…  з трирічним випробувальним терміном. По закінченні якого засуджених, як правило, або звільняють від основного покарання за хорошу поведінку, або за станом здоров`я.

У випадку Дубинської не тільки прокуратура, а й Солом`янська районна міліція, куди скарга жінки спустилася з ГУБОЗу, не квапиться розслідувати діяльність збирачів податків. Галина твердить, що офіцери міліції не просто проігнорували її заяву, а підробили документ, аби не розслідувати діяльність працівників Солом’янської податкової.

Підприємець каже, що працівники міліції підмінили її скаргу на 65-ти сторінках з усіма доказами та прохальною частиною про порушення кримінальної справи на просте звернення на 4 сторінки. І вже це звернення зареєстрували в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, але кримінальну справу належним чином не розслідують через «відсутність доказів».

Автор звернулася до слідчого з проханням прокоментувати ситуацію з розслідуванням, однак він, пославшись на таємницю слідства, відмовився будь-що розповідати. У свою чергу очільник зв`язків з громадськістю МВС Володимир Поліщук пояснив  відмову тим, що слідчі зазвичай нічого не коментують до рішення суду. «Слідчі не дають коментарі до рішення суду», – сказав він.

Наразі Дубинська припинила займатися підприємницькою діяльністю через постійні перевірки, з якими податкова почала приїздити тричі на місяць не лише до неї, а й до партнерів по бізнесу. Тепер жінка практично весь вільний час витрачає  на походи по інстанціям зі скаргами про порушення відносно податкових інспекторів кримінальних справ.

Надзвичайно складно довести махінації податківця та почати проти нього кримінальну справу за умови, коли всі наглядові органи закривають на порушення очі, а то й допомагають уникнути відповідальності. Але навіть розслідування злочину та суд  ще не означають адекватне покарання.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%