Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Скандал навколо ЗНО. Корупція не взяла реванш

Четвер, 08 вересня 2016 12:44

Скандал через підміну результатів тестування показав, що альтернативи ЗНО на шляху боротьби в корупцією не існує.

Справа про підміну результатів тестування пішло до суду. Серед обвинувачених - екс-глава Центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук і група його підлеглих. За даними ГПУ, з 2008 року були завищені результати тестів 2 тис. Випускників.

І хоча до рішення суду ще далеко, деякі вузи вже поспішили відрахувати студентів, які опинилися в прокурорських списках. Постраждав, на жаль, і імідж тестування, яке багато років вважали невразливим і чесним способом оцінки знань для вступу до вищих навчальних закладів.

- На мою думку, завдяки цьому скандалу ЗНО тільки виграло, - каже Єгор Стадний, виконавчий директор аналітичного центру CEDOS, в колонці, опублікованій в №33 журналу Корреспондент від 2 вересня 2016 року. - Хоча б тому, що держава вдосконалив програмне забезпечення тестування. Тепер система захисту не дозволить нікому втрутитися в результати.

Але потрібно говорити і про те, чому цей скандал став можливим. Частина відповідальності за те, що трапилося лежить на державі, яка за всі роки існування ЗНО не приділяло йому уваги, економлячи на фінансування. Сервери та програмне забезпечення робилися за донорські гроші. І я сподіваюся, що тепер чиновники витягли урок зі скандалу, зрозумівши, що система систематично потребує вдосконалення технологій, на яке постійно потрібні гроші.

Показники корупції під час вступу до вищих навчальних закладів за рахунок тестування дуже знизилися. Це свідчить про те, що іншого шляху, як ЗНО, у нас немає і не повинно бути

2 тис. Випадків підміни результатів - це, звичайно, багато. Але щодо кількості всіх надійшли - дуже незначний відсоток. А ось показники корупції під час вступу до вищих навчальних закладів за рахунок тестування дуже знизилися. Це свідчить про те, що іншого шляху, як ЗНО, у нас немає і не повинно бути. Більш того, ми зобов'язані розширювати подібну систему оцінювання знань. Наприклад, проводити тести при вступі на програми деяких магістратур. Ця технологія вже апробується в світі.

У Чилі, наприклад, студенти бакалаврату перед випуском здають зовнішні тести по вивченим програмами. І ті, хто не справляється з завданнями, взагалі не отримують диплом.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%