Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Взамін на акції кредитори «Мрії» спишуть агрохолдингу 70% боргів

Понеділок, 12 вересня 2016 11:35

Борг агрохолдингу «Мрія» скоротиться з 1,1 мільярда доларів до 330 мільйонів в результаті отримання кредиторами акціонерної частки в компанії.

Про це в понеділок повідомили представники компанії, посилаючись на погоджену координаційними комітетами кредиторів угоду про реструктуризацію.

В компанії заявили, що розмір боргу скорочується до 330 мільйонів доларів.

Іншу — більшу частину боргу (780 млн доларів)— буде конвертовано у акціонерні частки у вигляді невеликих пакетів акцій. Так, за підсумками реструктуризації частина кредиторів і менеджмент стануть власниками 100% акціонерного капіталу агрохолдингу.

Майбутня структура власності буде виглядати так: 7,5% ­— топ-менеджменту компанії в якості мотиваційного пакета, 50-54% — незабезпеченим кредиторам, 7,5% — кредиторам (провайдерам) робочого капіталу на 2015 рік, 31-35% — кредиторам робочого капіталу на 2016 рік.

В компанії зазначають, що кредитори, які стали власниками, зможуть розраховувати на збільшення повернень через підвищення капіталізації "Мрії" і можливий продаж своєї частки в агрохолдингу.

Раніше фіндиректор "Мрії" Тон Хулс запевняв, що жоден кредитор не отримає одноосібного контролю над компанією — розмір пакетів акцій, буцімто, не перевищить 5-6%. Будь-який зовнішній інвестор зможе викупити акції у поточних власників компанії.

В компанії виділяють дві основні переваги для майбутніх акціонерів. По-перше, в середньостроковій перспективі акціонер зможе отримати дохід від продажу акціонерної частки, в результаті IPO чи через продаж пакету акцій стратегічному інвесторові.

По-друге, це надходження за результатами судових процесів, які будуть розподілені пропорційно між незабезпеченими кредиторами.

За оцінками менеджменту "Мрії", загальний обсяг повернених коштів за номінальними незабезпеченими кредитами може досягти 25-45% через 4-7 роки, без урахування потенційних надходжень за результатами судових процесів.

"Ця оцінка ґрунтується на поточному розумінні ринкових умов, і менеджмент не несе відповідальності за фактичний рівень повернення. Фактичний повернення буде залежати від результатів роботи компанії, моменту продажу і цін на світових товарних ринках, а також від загального сприйняття ринком інвестицій в Україну та в український аграрний сектор", — зазначають в компанії.

Як відомо, в серпні 2014 року один з найбільших українських агрохолдингів "Мрія" оголосив про неможливість розплатитися за боргами. На той момент компанія заборгувала кредиторам і контрагентам 1,3 млрд доларів. Це найбільший дефолт серед українських аграрних компаній.

Компанію вдалося зберегти лише завдяки тому, що контроль перейшов до її кредиторів. Перед цим близько півроку тривали перемовини з власниками, але вони виявилися безуспішними.

Після судів та звернень до правоохоронних органів кредиторам вдалося змінити менеджмент агрохолдингу, а одного з ключових акціонерів Мрії — Миколу Гуту — оголосили спочатку в український, а потім і в міжнародний розшук. "Економічна правда" тоді описувала цю історію детально.

У лютому 2015 року Комітет кредиторів поставив на чолі підприємства нового гендиректора Саймона Чернявського. Переговори нового менеджменту про реструктуризацію боргу тривали більше року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%