Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Компанії США планують відмовитися від індексації зарплат

Понеділок, 12 вересня 2016 12:16

Для багатьох співробітників американських компаній щорічне підвищення зарплати стало такою ж невід'ємною частиною корпоративної життя, як балакучі колеги та несмачна кава. Проте, ряд компаній і експертів ставлять під сумнів доцільність щорічної індексації виплат всім співробітникам компанії. Менеджери кажуть, що щорічне збільшення зарплат досить незначне, а тому марне і для мотивації співробітників, і для заохочення кращих. Експерти стверджують, що за рахунок збільшення розміру і частоти виплати бонусів можна більше підвищити ефективність співробітників - за матеріалами vedomosti.ru.

«Якщо хтось працює добре і ви підвищуєте йому зарплату на 3%, а хтось працює посередньо і отримує надбавку в 2%, то це символічна різниця. Для відділів кадрів це серйозна проблема», - каже Шері Стіер, віце-президент з управління персоналом в Pact, міжнародної організації, що має 4000 співробітників.

Щорічне підвищення зарплат в США в останні п'ять років застигло на рівні близько 3%. За даними опитувань, ця ситуація не зміниться і в майбутньому році. Керівники не налаштовані підвищувати базову частину зарплати співробітників, щоб збільшення витрат на оплату праці не призвело до зростання цін на продукцію компанії для споживачів, пояснює Том Макмуллен, старший партнер в Korn Ferry Hay Group.

Лаура Седжен з консалтингової компанії Willis Towers Watson закликає роботодавців відмовитися від традиційної системи загального підвищення виплат і замінити її значними бонусами кращим співробітникам.

«Щорічна індексація подібна розмазуванню арахісового масла шаром товщиною в 1 мм так, щоб дісталося всім. Краще розподілити масло між тими, хто дійсно робить великий внесок в роботу», - каже Кріс Дугган, гендиректор молодої софтверної компанії BetterWorks. У цій компанії щорічне підвищення зарплати не гарантоване кожному з 100 співробітників. Дугган щомісяця переглядає зарплату кожного працівника, коректуючи її розмір у міру необхідності.

Компанія Novitex Enterprise Solutions, в 2013 р відділившись від Pitney Bowes, оголосила співробітникам, що за підсумками року зарплату підвищать тільки тим, хто заслужив, розповідає директор по персоналу Тереза ​​Моен. За останні два роки підвищення зарплати отримали приблизно 42% з усіх 8000 працівників компанії. За словами одного з менеджерів Novitex, Елайджа Каранджа, зарплата деяких кращих співробітників була підвищена на 10% і більше. Що стосується гірших працівників, то серед них, очевидно, повинна бути здорова конкуренція, вважає він.

Але відмова від підвищення зарплати середняків, які зазвичай становлять більшість співробітників, може мати і негативні наслідки. Виплата винагороди тільки декільком зіркам може налаштувати проти роботодавця безліч співробітників, які просто виконують свою роботу кожен день, попереджає старший партнер консалтингової фірми Mercer Стів Гросс.

Відмова від щорічного підвищення зарплат для багатьох компаній може виявитися дуже неприємним рішенням, вважає Керрі Чу з асоціації WorldatWork. Компанії навряд чи стануть поспішати зі змінами.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%