Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЄБРР стурбований передачею «Укртрансгазу» в управління МЕРТ

П'ятниця, 16 вересня 2016 13:21

Інформація в ЗМІ про зміну МЕРТ статуту НАК «Нафтогаз» і передачі його «дочки» - ПАТ «Укртрансгаз» - в управління МЕРТ є дуже серйозним приводом для занепокоєння.

Про це сказав агентству «Інтерфакс-Україна» старший радник Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Антон Усов.

"Ми очікуємо, що наші партнери (Україна) будуть повністю виконувати свої зобов'язання щодо корпоративної реструктуризації НАК "Нафтогаз України", погоджені раніше", - зазначив Усов.

Він уточнив, що ЄБРР, який є одним з основних кредиторів "Нафтогазу", стало відомо про цю інформацію зі ЗМІ. В даний час банк намагається розібратися в ситуації, що склалася.

"Якщо наші побоювання підтвердяться, то це дуже серйозна подія", - сказав старший радник ЄБРР.

Як повідомлялося, МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК, своїм наказом від 7 вересня оновив статут "Нафтогазу", перебравши на себе функції з управління "Укртрансгазом", тоді як раніше це входило в компетенцію правління "Нафтогазу".

Зокрема, внесено доповнення до п. 48 статуту НАК, яким повноваження загальних зборів акціонерів розширені правом зміни правління і наглядової ради УТГ, внесенням змін до статуту оператора ГТС, а також твердженням його фінплану і інвестпрограми.

За інформацією прес-служби НАК, така зміна статуту поставила під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди з залученням Світового банку (СБ) на суму 500 млн дол і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованої державою.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.

МЕРТ належить 100% акцій НАК "Нафтогаз України".

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%