Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Washington Post слідом за правозахисниками попросила Обаму зняти звинувачення зі Сноудена

Середа, 21 вересня 2016 08:49

Голові Білого дому потрібно «помилувати колишнього співробітника Агентства національної безпеки (АНБ) і дозволити йому повернутися у Сполучені Штати» з Росії «без пред'явлення звинувачень», повідомляє ТАСС з посиланням на видання.

Впливова американська газета Washington Post слідом за міжнародними правозахисними організаціями попросила президента США Барака Обаму визнати заслуги колишнього співробітника спецслужб Едварда Сноудена, який отримав притулок у Росії, і зняти з нього всі звинувачення. Про це свідчать відразу дві статті, опубліковані у вівторок на сайті видання.

Главі Білого дому потрібно «помилувати колишнього співробітника Агентства національної безпеки (АНБ) і дозволити йому повернутися в Сполучені Штати» з Росії «без пред'явлення звинувачень», вважає видання. «Обама, безумовно, повинен це зробити. Сноуден зробив велику послугу американської громадськості і, по суті, всьому світу, - зазначає видання, кажучи про те, що він розголосив відомості про методи електронного стеження спецслужб США. - Деякі з цих методів стеження порушували закон, інші ж хоч і перебували в рамках закону, були обурливими і неприйнятними».

«І наша країна повинна висловити йому вдячність, а не погрожувати тюремним ув'язненням або тримати у вигнанні», - вважає газета, підкреслюючи, що Сноуден «заслужив право на помилування».

В іншій статті під заголовком «Едвард Сноуден - прекрасний кандидат на помилування президентом» зазначається, що екс-співробітник спецслужб «ризикував своєю роботою, репутацією і свободою», коли він через ЗМІ публікував інформацію про прослуховування. «Завдяки цьому він заслужив подяку мільйонів американців і ненависть з боку спецслужб країни», - продовжує газета. Вона нагадала, що Міністерство юстиції США пред'явило Сноудену звинувачення у зв'язку з розкриттям секретної інформації, а Держдепартамент анулював його паспорт. «Тепер правозахисні організації в США і по всьому світу закликають Обаму помилувати Сноудена», - йдеться у статті.

«Акт помилування стане офіційним визнанням суспільного служіння Сноудена. Для президента, який стверджує, що ми не повинні жертвувати нашими свободами для забезпечення безпеки, настав час діяти», - написано у газеті.

На це вже відреагував директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер. «Я б міг зрозуміти те, що він зробив, якби це обмежилося лише даними про прослуховування всередині країни, але він ще опублікував багато з того, що не мало абсолютно ніякого відношення до прослуховування американців, чим завдав шкоди нашій здатності протистояти іноземним загрозам. Він позбавив нас можливості захищати наші війська в Афганістані, - пояснив Клеппер в інтерв'ю Washington Post. - Я не думаю, що можу погодитися з пропозицією про його помилування».

Підтримка правозахисників.

Раніше виконавчий директор правозахисної організації Human Rights Watch Кеннет Рот і генеральний секретар Amnesty International Саліла Шетті попросили главу Білого дому помилувати екс-співробітника спецслужб. «Прийшов час помилувати Сноудена і повернути його додому не для того, щоб піддати критиці, а для безпеки і захисту права на приватне життя всіх нас», - написали вони у статті, опублікованій в газеті The New York Times.

Сноуден - аналітик, який працював на АНБ, і який у 2013 році оприлюднив відомості про методи електронного стеження американських спецслужб, в тому числі про нелегальне прослуховування переговорів зарубіжних лідерів. Тоді Washington Post поряд з іншими газетами публікувала надані їм дані.

Рятуючись від переслідування з боку влади США, Сноуден направив запити на отримання притулку владі більш ніж 20 країн, в тому числі і Росії. 1 серпня 2014 року він отримав вид на проживання в РФ на три роки і з тих пір знаходиться на території Росії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%