Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Власник «Хортиці» вдало злив свій «Імідж»

Вівторок, 04 жовтня 2016 09:51

Банкрутство колись головної алкогольної компанії Євгена Черняка дозволило йому невигадливо «списати» борг перед Податковою більш ніж на 280 млн гривень

Державна фіскальна служба втратила можливість домогтися стягнення багатомільйонного боргу з колись одного з найбільших платників податків - ДП «Імідж холдинг». Це підтвердило нещодавнє рішення Запорізького окружного адміністративного суду, куди зверталася Державна податкова інспекція в Запорізькому районі головного управління УКРІНФОРМ в Запорізькій області з вимогою стягнути податковий борг з компанії ще в серпні минулого року. Після більш ніж річного розгляду суд кілька тижнів тому закрив провадження у зазначеній справі в зв'язку з ліквідацією боржника. Таким чином, податківці остаточно попрощалися з надіями добитися від компанії одного з головних горілчаних баронів країни виконання своїх зобов'язань перед бюджетом.

zav

Як повідомляв «ОЛІГАРХ», «Імідж холдинг» був заснований в 2002 році в Запоріжжі в статусі дочірнього підприємства зареєстрованої в Данії компанії Image Holding ApS. Вже в кінці 2003 р компанія відкрила в с. Хортиця завод з виробництва лікеро-горілчаних виробів, який став виробляти горілку під однойменною торговою маркою. Завдяки агресивній маркетинговій компанії, підживлює легендою про «датському інвестора» нового підприємства (хоча насправді за проектом спочатку стояв запорізький підприємець Євген Черняк, який в 1998 р почав торгувати алкоголем, заснувавши компанію «Торговий дім« Мегаполіс »),« Імідж холдингу »вдалося за кілька років потіснити тодішніх лідерів горілчаного ринку - Nemiroff,« Союз-Віктан »і« Олімп ».

У 2006 р оборот компанії перевищив позначку в $ 500 млн, після чого «сп'янілий» успіхами Черняк вирішив, що пора почати формування холдингу під назвою Global Spirits. У нього, крім «Імідж холдингу» і торгового дому «Мегаполіс», був включений спочатку Одеський коньячний завод, а пізніше - невеликий російський лікеро-горілчаний завод «Вагрон», перейменований в «Русский север». Володар цього господарства скромно назвав себе «світовим лідером у виробництві алкоголю», хоча обсяг продажів «Хортиці» залишається майже вчетверо меншим, ніж у самого популярного горілчаного бренду в світі - Smirnoff.

Згодом в рамках реорганізації бізнесу Черняк вирішив позбутися своїх «старожилів», порослих багатомільйонними боргами. Відносно «Імідж холдингу» і торгового дому «Мегаполіс» стартували синхронні процеси банкрутства за ініціативою їх же власників (кіпрcкіх компаній Oxford AMG-77 і GSH Trading Limited, підконтрольних Черняку). Уже в серпні 2015 р обидві цих структури були визнані банкрутами господарським судом Запорізької області. При цьому у кожної з них накопичився величезний багаж зобов'язань при практично повної відсутності активів, які заздалегідь були виведені в чисті від боргів структури Global Spirits. Так, за даними УКРІНФОРМ, на 28 липня 2015 р у «Мегаполіс» значилася заборгованість перед бюджетом на суму понад 555 млн. Гривень. А у «Імідж холдингу» вона становила на той же період більш 210 млн. гривень.

cher

Щоб не дозволити боржникам розчинитися разом з боргами, податківці спробували оскаржити банкрутство. Правда, лише «Імідж холдингу» ( «Мегаполіс» у вересні 2015 був ліквідований за прискореною процедурою). У лютому 2016 року запорізьким податківцям вдалося в апеляційному суді скасувати рішення про визнання «Імідж холдингу» банкрутом, яке в квітні залишив в силі Вищий господарський суд. Втім, Черняка це не зупинило.

Незабаром після цього, як з'ясував «ОЛІГАРХ», стартував новий процес банкрутства, який успішно завершився вже в серпні цього року. В його рамках ліквідаційна маса колись головного горілчаного заводу України склала всього 73 тис. Гривень, що не дозволило йому погасити і сотої частини боргів. І перш за все, заборгованості перед Державною фіскальною службою, яка до того моменту перевищила астрономічну позначку в 280 млн. Гривень, і в підсумку була благополучно списана судом.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%