Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

За півтора року вартість енергії від Ахметова зросла вдвічі

Четвер, 13 жовтня 2016 20:39

Станом на 10 жовтня середня ціна продажу електроенергії ТЕС в ОРЕ становила 1,63 гривні за МВт.г, повідомляє «Економічна правда».

За оцінкою колишнього члена НКРЕКП Андрія Геруса це зростання є «шокуючим». Нинішній тариф вдвічі більший від весняного 2015 року на рівні 0,8 грн.

При цьому запаси вугілля на складах є вдвічі меншими у порівнянні з початком опалювального сезону 2015 року.

Нагадаємо, нинішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк влітку 2015 року заявляв, що за «останні п’ять років тариф теплової генерації зріс у майже два рази при стабільному курсі, що робило його найбільш дорогим у Європі, а все завдяки співробітництву з лояльними чиновниками, багато з яких до сих пір при владі».

Свою заяву Вовк зробив у контексті того, що «прикриваючись темою тарифів ДТЕК сьогодні де-факто зриває план накопичення вугілля, чим ставить під загрозу галузь і країну».

Нагадаємо, невдовзі після тієї заяви Вовка НКРЕКП приступило до розробки формули розрахунку ціни вугілля, яка закладається у собівартість виробництва електроенергії на ТЕС.

Вона була введена у квітні 2016 року і отримала неофіційну назву «Роттердам+», бо відтоді ціна вугілля складається з його вартості у порту Роттердама, до якої додається вартість транспортування вугілля з Голландії до України.

Найбільшими виробниками «вугільної» електроенергії є ДТЕК Ріната Ахметова (76% теплової генерації країни), набагато менше виробляють державне «Центренерго» та «Донбасенерго» Гуменюка-Януковича. Також група Ахметова видобуває найбільше вугілля в Україні.

Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія ICU. На чиї гроші проводилась скупка – наразі невідомо.

Співвласником ICU є нещодавно звільнений з посади міністра енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював Дмитро Вовк, нинішній очільник НКРЕКП.

Сам Вовк визнавав, що штучне включення до тарифу вартості транспортування вугілля з Голландії до України насправді є просто такими собі «чайовими», які з мають гарантувати «відсутність проблем з вугіллям».

Саме в час прийняття формули «Роттердам+» Вовк зареєстрував на себе Мерседес GL 550 2010 р.в., який коштує до 40 тис дол.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%