Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна стає лазівкою для іноземних інвесторів

Понеділок, 17 жовтня 2016 10:43

Вперше з початку кризи обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерний капітал) почав рости. За даними Держстату, він збільшився з $ 43,37 млрд. В січня 2016 до $ 44,8 млрд. В липні. За кількістю прозорих угод Україна вже навіть перегнала Росію, повідомив UBR директор NAI Ukraine Віталій Бойко.

"Наші ринки далекі від ідеалу. Оцінити обсяги угод купівлі-продажу і активність угод в цілому можна лише опосередковано, за деякими з просочилися новин", - пояснив він.

Скуповують ТЦ і склади

NAI Global назвав п'ятірку найзначніших транзакцій з початку року: два ТРЦ і три складських комплексу. Dragon Capital наростив свій пакет трьома об'єктами: West Gate Logistics (куплено у GLD Invest Group, сума угоди орієнтовно 15 млн євро), East Gate Logistics (AKRON Management Ukraine, 30 млн євро) і ТРЦ "Піраміда» (1849 Plc / Apollo, близько 24 млн. євро). Альта-центр змінив власника за 15 млн.євро, тепер це не "Велика Кишеня", а Епіцентр-К. Ще один складський комплекс, "Термінал Бровари", у девелоперської компанії Secure Property Development & Investment plc (SPDI) по валової вартості активу (більше $ 16 млн.) Викупила кіпрська Temania Enterprises Ltd, що володіє Rozetka.ua.

За спостереженнями Віталія Бойка, основна увага потенційних інвесторів все ж зосереджено на готових, введених в експлуатацію об'єктах.

"У світі близько двох третин інвесторів відносяться до ризикових. А в якій країні зараз немає ризиків? У Британії після Brexit або в США при прояві політичних амбіцій Трампа? Так що наш ринок нерухомості дуже і дуже конкурентний", - вважає він.

Експерт назвав кілька плюсів наших об'єктів нерухомості. "Україна - територія, де є ідеальні партнери. Вони зуміли вижити в найжорсткіших кризах, які західні інвестори і не бачили. Вони вміють працювати і вміють змінюватися", - зауважив Бойко.

До того ж, проекти комерційної нерухомості, вважає він, відповідають всім найсучаснішим стандартам. Ще одним позитивним моментом він вважає момент "про інвестиційну влади".

"Декларативно підтримуються всі інвестиції. Реальною допомоги поки не так багато, але моральна підтримка теж дорогого коштує", - говорить Бойко.

"Тиха гавань" для грошей

Бойко очікує, що після 1 січня 2017 р варто очікувати нового валу "пострадянського" капіталу, оскільки саме з цієї дати стартує автоматичний обмін інформацією про банківські рахунки між країнами.

Зараз вже більше ста країн підписали багатосторонню конвенцію про адміністративну взаємодопомогу в питаннях оподаткування. З 1 січня наступного року в системі обміну податковою інформацією буде весь ЄС, за винятком Австрії, яка приєднається з 1 січня 2018 р До речі, тоді ж обмінюватися інформацією почнуть Китай, Швейцарія, Ізраїль, Туреччина, Бразилія, і навіть Панама з Росією. Україна ж ще не приєдналася до конвенції, і саме ця лазівка приверне вал інвестицій, вважає Бойко.

"У випадку, якщо нерезидент переводить гроші зі свого закордонного рахунку на свої ж рахунки в Україні, НБУ не цікавиться походженням цих коштів. Але спровокує посилення правил в ЄС інвестиції в Україну? Малоймовірно", - вважає експерт фінансового ринку Василь Невмержицький.

Проте, Віталій Бойко відзначив тенденцію, коли наші або "майже наші інвестори" вже стали поступливішими.

"Окупність інвестицій в Західній Європі 2-4%, у Східній Європі - 5-6%, в Україні - від 10%. І якщо раніше наші співвітчизники, вибираючи проекти, вимагали 15%, мовляв, 10% вони і самі зароблять, а іноземці погоджувалися на 10%, то тепер ситуація змінилася. Іноземні "чисті" інвестори оголошують умовою свого входження 15% - мовляв, у вас війна, дуже великі ризики. А наші співвітчизники і вихідці з СРСР згодні і на меншу окупність, аби швидше увійти ", - пояснив Бойко.

До того ж, нагадав експерт, в Західній Європі вже давно не купиш працює об'єкт, готові ТРЦ та офісні центри ще можна знайти в Східній Європі, але і там вони закінчуються. Тому Україна зі своїми новими ТРЦ, бізнес-центрами та складською нерухомістю вельми приваблива для інвестування.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%