Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Комунальники придумали, як економити на українцях в опалювальний сезон 2016

Понеділок, 17 жовтня 2016 11:59

У вихідні по всій Україні комунальники включали опалення, і вже в суботу, 15 жовтня, в уряді заявили: до тепла підключені 70% споживачів.

Це, м'яко кажучи, виявилося перебільшенням - прикладаючи долоні до холодних або ледь теплих батарей, багато жителів будинків переконувалися в зворотному. За словами експертів, старт цього опалювального сезону виявився гіршим за останні 10 років, а до повного запуску тепла в будинку може пройти ще дві-три тижні, пишуть Вести.

Коли почнеться опалювальний сезон 2016

Міністр ЖКГ Геннадій Зубко поспішив заявити, що вперше в історії незалежності опалювальний сезон почався з оглядкою на температурний режим, а не за календарним принципом. "Він успішно почався на Волині, в Хмельницькій, Житомирській, Черкаській, Рівненській, Івано-Франківській, Сумській, Тернопільській областях, де за станом на 15 жовтня до тепла підключені від 90% до 100% об'єктів соціальної сфери та житлових будинків. По країні цей показник становить 70% при стовідсотковій технічної готовності систем до опалювального сезону ", - запевнив Зубко.

Однак опитування жителів різних регіонів показав - "опалювальні успіхи" влади, м'яко кажучи, перебільшені. Більш-менш дружно в опалювальний сезон вступили облцентрів, а ось маленькі містечка виживають як можуть.

"У нас в Гусятині (райцентр в Тернопільській області. - Авт.) Державні котельні не працюють багато років. У садку своя котельня, у школи теж. У квартирах у всіх автономки - газові котли. Хтось підтримує мінімальні 17 градусів. А у нас опалення в цьому році буде золотим - у мене маленька дитина, тому тримаємо температуру 20-23 градуси. Але іншого виходу немає ", - скаржиться мешканка Гусятина Тетяна.

У самому Тернополі теж потеплішало нерівномірно. "У нас автономка, гріємося на мінімумі. У батьків тепло включили, хоча є цілі райони, де ще холодно", - розповіла тернополянка Ірина. В Олександрії (Кіровоградська обл.) Говорять, що місцева влада три дні тому дали відмашку пустити тепло, але багато його досі не відчули. "Батареї ледь потеплішали, а тепер в квартирі знову 14-15 градусів", - розповідає мешканка Олександрії Ольга.

У Дніпрі опаленням теж задоволені не всі. "У нас в районі проспекту Мазепи тепло дали. На Тополі у подруги холодно. А в Індустріальному районі подруга спить під трьома ковдрами в светрі, і в школах там холодно", - розповіла мешканка Дніпра Анна Омельченко. До речі, приблизно така ж ситуація навіть в столиці. Якщо жителі лівого берега переважно з теплими батареями, то на правому березі дуже багато вчора ввечері ще мерзли, незважаючи на те, що старт сезону мер Кличко оголосив ще в четвер.

Готовність нічим не підтверджена

 "У кожному місті свої особливості. А Гройсман показує, що він нічого не розуміє. Кличко розповідає, що все вже запущено, але кияни телефонують і скаржаться, що холодно. Тиждень для запуску Києва - цей термін цілком технологічно пояснимо. Якщо виходить за рамки, є якісь збої. а їх приховують, оскільки ситуація політизована, і виникає питання: а за що ми платимо? " - Каже екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

Екс-заступник мера Києва з питань житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак впевнений, що цей опалювальний сезон - самий провальний. "На місцях можуть відрапортувати, що готові на 99,9%. Але ці відсотки нічим не підтверджені. За останні 10 років ще не було такої провальної підготовки до опалювального сезону, як в цьому році. В більш ніж 100 містах у підприємств теплокомуненерго рахунки були заарештовані за три місяці, і вони не могли готуватися: чи не робилися ремонти, не змінювалися труби, тільки ставили лічильники тепла. Це загрожує аваріями. А все через те, що міністерство не змогло врегулювати відносини між НАК "Нафтогаз" і підприємствами теплокомуненерго. хоча основні борги, за які були арештовані рахунки, склалися з вини держави, яка не розрахувалося за бюджетні організації і по субсидіях з людьми ", - говорить Мазурчак.

Він згоден з Олексієм Кучеренко, що для запуску опалення в Києві досить шести-семи днів. Але в цьому році запуск затягнеться в рази. "Ми готували всі мережі, потім запускали в них воду, і з 12 жовтня включали тепло. У маленьких містах на запуск йшло три-чотири дні. Але це в разі, якщо всі будинки і мережі влітку пройшли випробування. У цьому випробування не були проведені більше ніж по 100 містам. Зараз мережі почнуть рватися, і якщо так буде лихоманити, опалення включатимуть два-три тижні. Не виключені і пориви серед зими ", - сказав Мазурчак.

Премії за економію і холодна зима

До слова, комунальники кажуть, що опрацьовують приховані методи економії на теплі. "Можна вимикати в будинку один стояк: частина кімнат тепла, частина - холодна. Інший спосіб - економити на температурі гарячої води. Справа в тому, що нагрівання води розраховується за певними сіток, і може так статися, що при температурі повітря на вулиці -5 воду будуть підігрівати так, ніби там +5. за економію покладені величезні премії, тому за них будуть битися. Також можна буде побачити фейковий ремонти, коли відключають тепло, виривають у дворі яму і тиждень біля неї ходять ", - говорить один з київських комунальників .

Вугілля і газу, які запасла Україна, за словами фахівців, на зиму вистачить, але за умови, що вона буде м'якою. "Все залежить від температури повітря. Споживання електричної енергії, а відповідно, газу і вугілля, в залежності від температури може відрізнятися на 30%. Якщо буде помірна зима, то газу повинно вистачити", - пояснив енергоексперт Дмитро Марунич. Однак за прогнозами синоптиків цьогорічна зима буде суворою. Сніг випаде вже в кінці листопада. На свята обіцяють до -18, а в січні і нижче -20 градусів.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%