Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні створили вітрогенератор, ефективніший традиційних на 5-10%

Вівторок, 01 листопада 2016 18:43

В Україні створили вітряний генератор електроенергії, що виробляє на 5-10% енергії більше, ніж класичний вітряк. Проект був реалізований за підтримки некомерційної стартап-лабораторії DIY Lab Kiev, повідомляє Укрінформ.

Про це розповів автор ідеї, головний інженер проекту Sirocco Олександр Приймак.

«Я винайшов цю панель, думаючи про те, щоб створити просту конструкцію, яку можна встановити на будинок в вітряному місці, щоб енергія вітру не витрачалася даремно. Я також думав про те, щоб не треба було будувати окремо щоглу, щоб встановити на ній вітряк. У цій панелі великий коефіцієнт перетворення вітряного потенціалу. За розрахунками, він повинен становити більше 50%. Для порівняння, сучасні добре спроектовані вітряні турбіни з горизонтальним ротором дають коефіцієнт перетворення 40-45%. Потужність 1 м квадратного такої панелі приблизно 350 Вт, панель має площу від 10 квадратних метрів», - сказав Приймак.

Він розповів, що виробництво зосереджене в Луцьку і планується, що всі необхідні деталі будуть максимально закуповуватися в Україні.

«Максимум, що ми можемо купувати за кордоном, це неодимові магніти або окремі компоненти електроніки. Решта - в Україні. Моє бачення направлено на ринок України, але ми будемо намагатися їх просувати і в Європі. У нас є зростаюча потреба в таких пристроях, але серйозних виробників майже немає. Однак в Європі краще розвинені механізми просування зелених проектів», - зазначив Приймак.

За задумом автора, генератор такого типу можна буде встановлювати на віддалених об'єктах, які не мають електропостачання: наприклад, готелях і базах відпочинку в горах. Крім того, такі генератори можна встановлювати в вітряних місцях, а продавати вироблену електроенергію в мережу за зеленим тарифом.

«Ще одна перевага - це зручність. Панелі мають плоску прямокутну форму, їх зручно кріпити на стіни, встановлювати між будинками, зробити з них паркан. Зручно зробити суцільну стіну вздовж дороги або узбережжя, де є хороший вітер. Ще один плюс такої панелі в тому, що їх не треба встановлювати в кілька рядів. Це економія місця. Крім того, панелі не дають вібрацій, інфра- та ультразвукового випромінювання, практично безшумні», - додав автор проекту.

В Україні з липня 2015 року введено нові «зелені» тарифи з прив'язкою до курсу євро. Домогосподарство, яке виробляє електричну енергію на альтернативних джерелах, може продавати надлишки електроенергії в мережу, маючи державні гарантії щодо обов'язкового придбання такої енергії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%