Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Декларація майна українських чиновників показала масштаби корупції в країні

Четвер, 03 листопада 2016 09:26

Депутати і чиновники задекларували величезні суми грошей і дорогих речей - повідомляє Голос Америки.

Ухвалення в Україні нового закону, що зобов'язує високопоставлених чиновників звітувати про своє майно, показало, якими багатствами володіють представники влади в цій країні. Тільки у членів кабінету міністрів набралося 7 мільйонів доларів готівкою. Депутати задекларували елітні автомобілі, дорогий годинник і предмети мистецтва. За словами аналітиків, це показує, який довгий шлях належить виконати Україні в боротьбі з корупцією.

Масові заворушення 2014 року і подальше повалення президента Віктора Януковича покликані були стати початком нової ери чистої політики в Україні. Однак декларація майна депутатів і високопоставлених чиновників розтрощила ілюзії багатьох учасників протестів на Майдані Незалежності.

«Сотні людей загинули на Майдані, щоб нові люди були обрані і прийшли до влади. А зараз, дивлячись на декларації, ясно бачиш, що ці люди - не нові. Більшість з них як і раніше займається цим заради грошей», - зазначає Олександра Устинова з Центру протидії корупції.

Новий прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що у нього вдома зберігається 1,6 мільйона доларів готівкою.

Здебільшого українці і раніше знали, що їх депутати дуже багаті, і допускають можливість якоїсь амністії, зазначає Орися Луцевич з Chatham House.

«Думаю, що це стане свого роду віхою, щоб гарантувати, що в майбутньому ці люди не задекларували черговий масштабний приріст своїх багатств», - вважає вона.

Існують підозри, що деякі депутати могли перебільшити розміри свого майна, щоб прикрити майбутні незаконні придбання. Луцевич переконана, що для викорінення корупції необхідно зміцнити систему судового переслідування.

«Одна з причин того, що ці люди зуміли накопичити такі багатства, полягає в тому, що судова система не працювала. В Україні більше 50 суддів-мільйонерів. І ця система має глибоке коріння, яке проникає усюди. Мова йде не тільки про один орган влади», - пояснює вона.

Євросоюз наполіг на декларації майна чиновників в якості умови надання фінансової допомоги Україні і надання її громадянам права безвізового в'їзду в ЄС.

«ЄС не повинен зупинятися на досягнутому, тому що поки Україна виконала лише два-три кроки з двадцяти, щоб гарантувати зміни в системі», - зазначає Луцевич.

Тепер антикорупційне відомство України спробує перевірити надані чиновниками дані. Розглянути належить більше 100 000 документів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%