Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Закон про агентів. Загроза грантам активістів

П'ятниця, 04 листопада 2016 15:41

Борцям з корупцією пропонують показати свої доходи, але вони кажуть, що на них таким чином тиснуть - повідомляє Корреспондент.net.

У Верховній Раді зареєстрований законопроект про електронні декларації членів громадських організацій по боротьбі з корупцією.

Активісти відразу ж забили в «сполох», звинувачуючи депутатів в бажанні згорнути всі антикорупційні ініціативи і встановити в Україні російські правила, де закон про «іноземних агентів» давно діє.

В результаті голосування за проектом перенесли, але обговорення його не припинилося.

Корреспондент.net розбирався в законі про іноземних агентів.

Про що закон.

Законопроект зобов'язує подавати електронну декларацію членів громадських рад доброчесності, ради при Нацагентстві з протидії корупції, осіб, які отримують кошти в рамках програм або проектів міжнародної (в тому числі безповоротної) допомоги в сфері протидії корупції, керівників і членів правління антикорупційних громадських об'єднань.

Крім громадських активістів, автор проекту позафракційний депутат Юрій Дерев'янко пропонує ще зобов'язати декларувати свої доходи членів Нацкомісії, яка здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Нацагентства з питань запобігання корупції, Рахункової палати, а також представників Уповноваженого Верховної Ради з прав.

Список антикорупційних організацій, які повинні декларувати доходи, має складати Нацагентство з протидії корупції.

Активісти проти.

Виконавчий директор Тransparency International Україна Ярослав Юрчишин вважає закон небезпечним для суспільства.

За його словами, Нацгентство з протидії корупції, яке буде визначати перелік іноземних агентів, - це організація, яка сама отримує кошти на реалізацію своїх проектів від міжнародних партнерів.

«Здавалося б - добрий намір, показати, на що живуть антикорупціонери. Ми і самі над цим думали і планували, по крайній мірі в Transparency International Ukraine, ввести е-декларування для керівництва і співробітників з січня 2017 року. Але диявол в деталях», - зазначає Юрчишин.

Але, на його думку, за законом е-декларації повинні будуть заповнювати навіть дрібні підприємці, які співпрацюють з антикорупціонерами.

За словами Юрчишина, мета закону - «відбити можливості або принаймні максимально ускладнити їх для міжнародних партнерів України інвестувати в боротьбу з корупцією».

«Тому що без таких інвестицій не було б ні НАБУ, ні Національного агентства з питань запобігання корупції - НАПК, ні електронного декларування», - написав він.

Юрчишин упевнений, що цей законопроект готувався як помста за електронне декларування.

Троллінг від Ради.

У соцмережах висловлювалося припущення, що цей законопроект свого роду тролінг з боку нардепів проти одержувачів антикорупційних грантів.

Дерев'янко каже, що в його законопроекті немає нічого страшного, а потрібен він для усунення конфлікту інтересів.

«Конфлікт інтересів в розумінні нашого законопроекту - якщо посадова особа і, умовно кажучи, член громадської організації, який потрапляє в комісію, що вибирає суддю, прокурора - якщо ця країна-партнер буде розглядати свого родича на посаду. Він повинен про цей конфлікт інтересів заявити. Це по-європейськи. Отримання подарунків, неправомірна вигода на них не поширюється, тому що вони не є держслужбовцями», - зазначив Дерев'янко.

При цьому він запропонував перенести розгляд проекту на наступний пленарний тиждень, щоб усунути всі неточності і різночитання, які хвилюють активістів.

ЄС різко проти.

Представництво Європейського Союзу в Україні вважає, що проект закону про іноземних агентів, розроблений позафракційним депутатом Юрієм Дерев'янко, спрямований проти досягнень Києва в боротьбі з корупцією.

Про це йдеться в терміновому коментарі, що з'явилося в Twitter представництва ЄС в Україні.

«Україна подолала важливий рубіж (у впровадженні антикорупційних реформ) з впровадженням електронного декларування! Законопроект №5318, обговорюваний у Верховній Раді, спрямований проти цих досягнень», - йдеться в тексті.

«Антикорупційні неурядові організації не прирівнюються до державних чиновників», - додали в дипмісії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%