Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Частка шахрайських транзакцій падає

Вівторок, 14 лютого 2017 15:23

Про це заявив заступник начальника департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Володимир Харченко на круглому столі «Cashless. Що нового в цьому році запропонують банки і продавці товарів для безпеки і зручності онлайн-платежів», організованому «Фінансовим клубом».

«Обсяг збитків від незаконних дій і сумнівних операцій в 2016 році склав 0,0037% від загального обсягу операцій з використанням платіжних карток», - підрахував Володимир Харченко. Роком раніше цей показник становив 0,0147%.

За даними НБУ, в минулому році було зафіксовано 94,63 тис. випадків шахрайства, в той час як роком раніше – 89,5 тис. (+5,7%). При цьому сума збитків знизилася на 2,3% - з 181,4 млн грн до 177,2 млн грн.

Найчастіше шахрайські транзакції зафіксовано в торговельній мережі – 49,2 тис. разі, на другому місці – інтернет-платежі (21,9 тис.), на третьому – банкомати (9,1 тис.). «Банки дійсно стикаються з високим рівнем шахрайства. Причому шахраї йдуть на крок попереду», - вважає директор департаменту транзакційного бізнесу Таскомбанку Євген Закалата.

У той же час кількість банків, які заявили про виявлені випадки шахрайства, зросла. «53 банки-члени карткових платіжних систем повідомили про наявність в 2016 році збитків від незаконних дій і сумнівних операцій з використанням платіжних карток або їх реквізитів», - уточнив Володимир Харченко. За словами Євгена Закалати, далеко не всі банки готові інвестувати в безпеку платежів. «Це досить дорогі технології. Наприклад, технологія 3D-Secure, яку розвивають міжнародні платіжні системи, коштує недешево, тому не всі банки йдуть на це. Але ми розуміємо, наскільки важливо для клієнта не втратити кошти: саме довіра породжує cashless», - сказав Євген Закалата.

За словами Володимира Харченка, основна частка шахрайських транзакцій зафіксована в Києві (26% операцій) та Київській області (14%), а також у Дніпропетровській області (20%).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%