Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Відзначення 23 лютого занепало. Які свята в Україні зникнуть

Четвер, 23 лютого 2017 10:30

На думку соціологів, людям необхідно раз на півтора-два місяці робити перепочинок, у чому сприяють додаткові вихідні.

Дата 23 лютого, яку раніше в Україні широко відзначали як чоловічий день, поступово сходить нанівець. Зате в офісах тепер все частіше святкують відносно нові Геловін (31 жовтня) та День Валентина (14 лютого).

«Вести» поцікавилися, як виникають і зникають свята і чому найщасливіші в світі люди живуть в країнах, де взагалі немає державних свят.

 

Все менше українців святкують 23 лютого. «Для тих, хто служив в армії, цей день тривалий час після розпаду Союзу залишався символічним. Але вже третій рік ставлення до цього свята — різко негативне», — зізнався колишній військовий Віктор. Втім, не все так однозначно. «У нашому чоловічому колективі ми звикли відзначати саме 23 лютого, є свої традиції для цього дня, тому ніякі «нововведення» на зразок 14 жовтня на нас не впливають», — розповіли нам в авторемонтній майстерні.

Новий проект календаря державних свят: більше буднів і без 8 березня

 

Експерт з працевлаштування Тетяна Пашкіна каже, що в офісах тепер більше святкують Геловін і День Валентина: «23 лютого ідеологічно занепало. А ось Геловін і День Валентина вкорінюються, тому що HR-ки їх використовують, щоб здружити колектив». Активно нові свята приживаються і завдяки маркетологам, адже магазини подарунків та квітів непогано заробляють в ці дні: за експертними оцінками, виторг зростає в два-три рази. «Але на 23 лютого у нас теж беруть сувеніри та книжки. Наприклад, кілька людей замовили «Гаррі Поттера», — сказали нам в інтернет-магазині подарунків «Грінки».

А їхні колеги з інших магазинів, незважаючи на анахронізм свята, навіть готували спеціальні пропозиції: «Все одно попит є, багатьох чоловіків вітають саме 23 лютого».

В школах також занепадають радянські свята, хоча ще декілька років тому 23 лютого відзначали. Як розповів директор столичної школи №170 Віктор Заболотний: «Чоловічим днем у нас стала Покрова, а от дівчаток хлопчаки вирішили вітати 14 лютого, у свято всіх закоханих».

«Ворожа пропаганда». В'ятрович запропонував змінити 8 Березня і 9 Травня

Призвичаїлися аполітичні свята

Соціологи пояснили, чому в Україні деякі свята призвичаїлися, а інші ні». «Неполітичні свята призвичаїлися набагато краще. Наприклад, найбільш популярні у нас — Новий рік і 8 березня, — говорить соціолог Олександр Вишняк. — А ось той же Геловін і День Валентина поки святкують всього 5%, їх ще не можна назвати всенародними. Велике значення в тому, чи призвичаїться свято, має те, чи є цей день вихідним. Ось, приміром, придуманий Левом Троцьким 23 лютого, який у брежнєвські часи став днем всіх чоловіків, пішов. Адже 23 лютого ніколи не був вихідним днем».

Також, на його думку, набирають популярності релігійні свята. Наприклад, той-таки День святого Миколая. «Це неправда, що його відзначали тільки в західній частині країни. Я родом з Київської області. І там він був завжди. Просто тепер з сіл він перемістився в мегаполіси», — говорить Вишняк.

Хороші перспективи призвичаїтися і стати традиційними у свята Покрови, вважає соціолог: «Адже це тепер три свята в одному: релігійне Покрови Пресвятої Богородиці, День козацтва та День захисника України».

Соціолог додає, що вихідні в дні свят корисні — вони допомагають людям впоратися зі стресом: «Вони і в радянські часи були правильно розподілені за порами року: восени було декілька свят, і взимку, і навесні. Влітку були відпустки. Людям в кожному сезоні потрібно через півтора-два місяці робити додатковий перепочинок».

Щасливі не відпочивають

Однак, як завдяки невеличкому аналізові з'ясували «Вести», найщасливіші люди не відпочивають. Ми розглянули кількість державних свят з вихідними днями в різних країнах і рівень щастя в них. Виявилося, що найбільше вихідних в Камбоджі — їх там 27, однак щасливими себе там люди не відчувають. З 157 країн рейтингу Камбоджа посідає 140-ве місце.

А ось Данія, де немає жодного державного святкування, пов’язаного з вихідним, навпаки очолює рейтинг найщасливіших. Україна з нашими 11-ма офіційними вихідними днями перебуває на 123-му місці. «У Данії значний рівень життя і дуженизький показник злочинності, — пояснює Вишняк. — Гадаю, насамперед із цим пов'язаний їх індекс щастя».

Де залишилися радянські свята

У країнах колишнього СРСР також відмовляються від радянських свят. Наприклад, практично всюди вже не святкують День Жовтневої революції 7 листопада (свято залишилося у Білорусі та Киргизстані), День Радянської армії 23 лютого (тільки в Білорусі, Киргизстані і Таджикистані).

Автор «декомунізації» радянських свят погодився на компроміс

А ось 8 березня в більшості країн відзначають. Тільки в Грузії і країнах Балтії замість 8 березня з'явився День матері, який відзначають 3 березня (у Грузії) та в першу чи другу неділю травня (Латвія та Естонія). Також у багатьох країнах залишився державним святом День Перемоги, який в Грузії називається Днем перемоги над фашизмом. Не відзначають його тільки в країнах Балтії.

У Латвії й Литві також не відзначають Новий рік — замість нього там святкують Різдво 25-26 грудня, а 1 травня називають Святом весни.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%