Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міністр агрополітики розповів, кому дозволять купувати землю в Україні

Вівторок, 28 лютого 2017 21:57

Міністерство аграрної політики і продовольства виступає за надання можливості купівлі землі тільки українським фізособам. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий, інформує «Сегодня».

«Зараз ми маємо дві чітких тези: можливість купувати пайову землю повинна бути тільки для українських громадян і тільки для фізичних осіб. Обсяг володіння повинен бути обмежений, а ціна – не нижче нормативно-правової оцінки», – заявив міністр.

За його словами, значна частина проблем, які наразі є в земельній реформі, полягає в тому, що оборот земель не врегульовано.

«Фермер володіє і користується землею, але, на жаль, не може нею розпоряджатися. Якщо фермер сьогодні власник, він повинен бути власником і в дійсності. Тому що це актив, над яким він зараз працює і хоче залишити у спадок своїм нащадкам», – підкреслив глава аграрного міністерства.

Кутовий зазначив, що рішення, що стосуються земельної реформи, будуть прийматися в стінах Верховної Ради. Уряд ще не подавав до парламенту законопроект про обіг земель. Зараз йде активне обговорення з урахуванням думок аграрного співтовариства.

Міністр запросив представників фермерських асоціацій активно брати участь в діалозі з Мінагропродом для напрацювання змін, необхідних для розвитку фермерського руху.

«Думаю, що при міністерстві ми організуємо відкритий офіс для роботи з представниками фермерів. Плануємо найближчим часом зустріч з фермерським активом. Ми повинні бути відкритими і працювати спільно», – зазначив Кутовий.

Як повідомлялося, меморандум про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом за програмою розширеного фінансування передбачає прийняття закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Кабінет міністрів спочатку очікував його прийняття до кінця грудня 2016 року. Замість цього Верховна Рада в кінці жовтня 2016 роки продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, введений в 2002 році, до 2018 року.

Цим рішенням парламент доручив своїм комітетам і профільному міністерству протягом півроку напрацювати необхідні законопроекти.

Міністр фінансів Олександр Данилюк очікує підготовку законодавчої бази для здійснення земельної реформи до кінця травня 2017 року.

У той же час, 55 народних депутатів направили звернення до Конституційного суду щодо скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Вони розраховують, що рішення суду може бути прийнято восени.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%