Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

МОЗ має намір реформувати швидку допомогу, що змінитися

Четвер, 02 березня 2017 09:43

Скоротиться час приїзду «швидкої»

МОЗ планує реформування швидкої допомоги. Що змінитися, і як до цього ставляться самі лікарі, пише «Сегодня».

Спочатку хочуть зменшити час приїзду швидкої. Якщо сьогодні карета швидкої в місті повинна прибути на виклик через 10 хвилин, а в сільській місцевості - через 20, то після реформи час скоротиться до 4-8 хвилин, незалежно від типу місцевості. Щоб це стало реальним, МОЗ хоче вирішити дві проблеми: відсутність координації і величезна кількість непрофільних викликів. Поліпшити координацію між диспетчерами і екіпажами швидких хочуть за допомогою GPS-навігаторів.

Другу проблему вирішуватимуть, створивши колл-центр, через який лікарі даватимуть безкоштовні консультації. За планом МОЗ, це візьме на себе більше половини дзвінків і дозволить працювати швидкій  допомозі більш ефективно.

«Мені здається, скоротити час до восьми хвилин нереально! У містах на дорогах просто божевільні пробки, а в сільській місцевості доріг взагалі подекуди немає. Швидку підрізають, не пропускають в потоці. Ми і зараз мчимо на виклик, часто ризикуючи життям, але вкладаємося в норматив. А якщо його знизити, це буде вже занадто небезпечно », - розповіла журналістам фельдшер однієї зі столичних станцій швидкої допомоги Інна Дудник.

Крім того, в Міністерстві охорони здоров'я хочуть збільшити кількість підстанцій швидкої допомоги в країні, а також відкрити в лікарнях профільні відділення, які будуть займатися тільки тими хворими, яких привезла швидка.

Але член Комітету ВР з охорони здоров'я Олег Мусій сумнівається, що в бюджеті на це знайдуть гроші.

Також МОЗ до кінця цього року запустить програму «Перший на місці події», обов'язкову для поліцейських і рятувальників - їх навчатимуть робити серцево-легеневу реанімацію, правильно жгутовати рани і ставити шини на переломи. Програма буде доступна і звичайним українцям.

Активно перенавчатимуть і фельдшерів, а також випускників медучилищ. Перші після 180 навчальних годин будуть перекваліфіковані в парамедиків, які будуть ставити попередні діагнози і проводити нескладні медичні маніпуляції по дорозі в лікарню. Випускників ж будуть вчити для роботи на швидких ще три роки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%