Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ розповіли про корупцію на київській митниці

Понеділок, 10 квітня 2017 17:30

На митному пункті «Столичний», яким керує Сергій Тупальський, діють корупційні схеми, які наносять державі мільйонні збитки. Про це йдеться в розслідуванні програми "Гроші" на телеканалі "1+1", повідомляють Українські Новини з посиланням на видання "Апостроф".

Наголошується, що через митний пункт "Столичний" щодня проходять десятки фур з тканиною. При цьому, йдеться в сюжеті, через інші пункти митники везти цей товар не дають. Така ситуація склалася з березня. Експерти кажуть: у порівнянні з аферами "мафії шовкопрядів" сумнозвісна "горіхова мафія" - розвага для новачків.

"Гроші" викрила корупційні схеми на поставку текстильної продукції до нашої країни. Вона надходить до Одеського морського порту, звідти потрапляє тільки на столичну митницю. "З тих пір, як Тупальський очолив цю митницю, є домовленість з силовиками, які вирішили зробити єдине місце, де будуть оформлятися такі категорії вантажів, щоб було легше контролювати", - говорить Віктор Берестенко (Асоціація митних експедиторів).

У схемі використовуються тимчасові митні декларації і фірми-одноденки.

Журналісти спробували знайти компанії, задіяні в "сірих" схемах, за їх юридичними адресами. Переважна більшість таких фірм зареєстрована в Одесі. Виявилося, що за вказаними адресами фірм немає, або вони вже припинили діяльність.

"Після плідної співпраці з паном Тупальським фірми зникають з цінним товаром, залишаючи державі одні збитки. У березні лише шість таких товариств не доплатити понад 50 млн грн. І це за один неповний місяць", - йдеться в сюжеті. "Досить півроку попрацювати керівником митниці, зокрема, столичної, і тобі вистачить на все життя", стверджує Сергій Доротич (Союз захисту підприємців).

Після попередніх викриттів Купальського журналістами "Грошей", Спеціалізована антикорупційна прокуратура порушила кримінальну справу. Це підтвердив заступник керівника САП Володимир Кривенко. Мова йде про те, що начальник митного поста "Столичний", зловживаючи службовим становищем і діючи в інтересах ПП "Тріумф-СВ", забезпечив безперешкодне документальне оформлення вказаному товариству ввезення на митницю товарів із заниженням їх митної вартості, завдавши таким чином шкоди державі на загальну суму більш ніж в 250 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян і у 500 і більше разів перевищує розмір мінімальної заробітної плати.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%