Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Президент України схвалив скасування печаток для бізнесу

Вівторок, 18 квітня 2017 09:20

Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями, підписав Президент України Петро Порошенко.

Нагадаємо, Верховна Рада раніше скасувала обов'язкову наявність мокрих відбитків на офіційних документах. Передбачається, що реалізація норм законопроекту підніме Україну на кілька пунктів в рейтингу Doing Business, пише Hyser.

Це означає, що тепер торгувати з іноземними партнерами українському бізнесу стане простіше. Чиновники більше не зможуть пред'являти претензії до зовнішньоекономічних контрактів через відсутність мокрих печаток.

Спроба відмовитися від печаток в Україні робилася і раніше. У 2014 році депутати прийняли закон, який передбачає деякі послаблення для бізнесу. Але обов'язкова наявність печатки на документах залишилоая в нормах багатьох спеціальних законів. Нова редакція документа скасувала якраз ці суперечності.

Головна мета новації - спростити роботу бізнесу. Тепер державні та місцеві органи влади не мають права вимагати наявність печатки на офіційних документах. За порушення цього правила ввели адміністративну відповідальність і штрафи.

 «За відмову прийняти документ без печатки передбачений штраф в розмірі 50 - 100 неоподатковуваних мінімумів, а це 850-1700 гривень», - зазначила керуючий партнер ЮК Prove Group Юлія Рєпіна.

Кому нововведення точно піде на користь, так це компаніям, що мають міжнародні контракти. Українські чиновники, перевіряючи зовнішньоекономічні документи, нерідко гальмували угоди через відсутність печаток, від яких на Заході давно відмовилися.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%