Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Сміттєва» угода Гройсмана та Садового опинилася на межі зриву - ЗМІ

Понеділок, 24 квітня 2017 15:56

В Україні назріває новий виток політичної кризи через протистояння мера Львова Андрія Садового та центральної влади.

Домовленість прем’єра Гройсмана та Садового про вивезення відходів в сусідні міста області зірвалася після бунту місцевих жителів, пише «Страна».

Через зрив угоди з Кабміном підконтрольна Садовому парламентська фракція "Самопоміч" може блокувати ініціативи керівництва країни, зокрема, не голосувати за програму уряду, повідомили журналістам джерела в оточенні мера.

В минулу п'ятницю з владою навколишніх міст домовилися про вивезення сміття з обласного центру, але тільки на словах. Віце-прем'єр Володимир Кістіон підписав меморандум з мерами двох десятків міст Львівської області про прийом сміття з обласного центру в наступні два роки, під цю справу виділяють кілька десятків мільйонів гривень. Однак незабаром "сміттєва угода" була зірвана, бо повернувшись у свої рідні міста і зіткнувшись з обуренням місцевих громад, мери різко передумали перевозити до себе сміття.

"Ніхто не пояснив громаді, як довго Львову буде потрібна допомога і коли у міста буде завод для переробки сміття. Люди хочуть гарантій з чіткими термінами, коли такий завод побудують", - пояснив журналістам мер шахтарського Червонограда Андрій Заливський. Чиновник каже, що вже прийняли сотні тонн сміття зі Львова після трагедії в Грибовичах, "як жест доброї волі", але на більше не згодні.

"Наше звалище поки не прийме більше жодної тонни - там треба перебрати сміття, щоб не повторилася історія, як у Грибовичах", - говорить Заливський.

Аналогічна ситуація в Бориславі - місті з лікувальними мінеральними водами і здравницями. Місцева влада нарікає, що замість вирішення своїх проблем повинна займатися львівським сміттям.

"Мене змусили прийняти 300 тонн сміття зі Львова. Як тільки у Бориславі це почули, перекрили в'їзд на сміттєзвалище. Та й міськрада заборонила приймати чужий сміття. В очах місцевих жителів я виглядаю як брехун і зрадник, весь час обіцяю, що це "в останній раз". У мене вже закінчилися аргументи", - обурюється Ігор Яворський, мер Борислава.

В оточенні Садового з тривогою спостерігають за цим масовим "відходом у відмову" мерів міст в області і підозрюють подвійну гру влади.

"От мер Червонограда начебто підписав меморандум, а потім пішов у "отказку", мовляв, місця на їх звалищі не вистачить. Якби Порошенко і Гройсман захотіли, враз вирішили б цю проблему, наказавши мерам приймати львівське сміття на своїх звалища, їх достатньо", - говорить близьке до мера джерело. 

Поки ж Львів і далі завалений сміттям під зав'язку. У місті, як повідомила прес-служба Львівської міськради, забитий кожен четвертий майданчик з контейнерами.

У Садового сумніваються у швидкому вирішенні проблеми. "Всі ці меморандуми влада підписує для відводу очей, щоб затягнути час і створити видимість роботи. Мабуть, з розрахунком на те, що сміттєва історія поховає політичну кар'єру мера", - говорить близьке до Садового джерело.

За його словами, між Гройсманом та мером Львова спочатку була домовленість, що уряд вирішує проблему з вивезенням сміття, а фракція "Самопоміч" підтримає програму уряду. У той же час, зрив цієї "сміттєвої угоди" ставить під питання реалізацію цих угод.

"Втім, питання про програму уряду буде розглядатися в середині травня. Тому у Кабміну ще є час, щоб вирішити проблему", - говорить джерело.

Народний депутат Сергій Кіраль ("Самопоміч"), на момент обрання - начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міськради, налаштований більш оптимістично.

"Перший заступник голови Львівської облради Андрій Білоус в недавньому інтерв'ю "Zaxid.net" стверджує, що жодних проблем немає, - сказав Кіраль журналістам. - Всі міста підтримали меморандум. І враховуючи той факт, що там чітко визначена фінансова складова - 200 млн грн, які протягом двох років надійдуть містам за використання їх полігонів ТПВ, сподіваюся, проблеми вирішаться.

Що стосується, зокрема, Червонограда, то в тому ж інтерв'ю кажуть, що якщо зараз місто не зможе прийняти великий обсяг сміття, то зробить це, умовно кажучи, влітку".

Втім, Кіраль не виключає, що Львів все таки може натрапити на прихований опір вивозу сміття за свої межі.

"Ми пам'ятаємо заяви Львівської ОДА про нібито виділені ділянки землі під новий полігон у Яворівському районі, Миколаївському, а місцеві громади починали обурюватися. Все це може повторитися в тому чи іншому вигляді. Але я думаю, що зараз спрацьовує інстинкт виживання. Головне завдання влади - залишитися біля керма. І, значить, їй потрібні рейтинги. А сміттєва блокада їх однозначно знижує", - вважає Сергій Кіраль.

Зазначимо, що з початку квітня всі полігони області, які брали львівський сміття, закрили, а до інших полігонів України сміттєвози не пускають, а ночами вантажівки з львівським сміттям зупиняють у різних містах.

В облраді у сміттєвій кризі звинувачують мерію. "Відділ, який займається сміттям, створили тільки зараз, через десять місяців після закриття звалища", - говорить заступник голови Львівської облради Андрій Білоус.

На його думку, Львову треба було активніше домовлятися з обласними містами, і замість того, щоб витрачати сотні тисяч гривень на вивезення сміття по всій Україні, запропонувати ці гроші місцевим громадам за прийом відходів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%