Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Критикуєш владу? Віддавай майно і пішов геть з країни!»

Середа, 03 травня 2017 14:00

Сумнівна конфіскація «мільярдів Януковича» і позбавлення нардепа Артеменко українського громадянства говорить про появу нової системної стратегії влади.

В українському політикумі не згасає обговорення двох резонансних скандалів, що відбулися напередодні травневих свят. По-перше, спірне вилучення певних 1,5 мільярди доларів, нібито належавших Віктору Януковичу, при чому, напередодні засідання суду у кримінальній справі, відкритої проти екс-президента, по-друге, підтверджені Банковою чутки про позбавлення нардепа Андрія Артеменка українського громадянства.

Про що говорять ці скандали, розбиралася «Страна».

На озброєнні влади - метод розправ з опонентами

Прецедент депутата Андрія Артеменка, якого, нібито, позбавили українського громадянства, наповнюється новими підробицями. Як виявилося, Комісія з питань громадянства при президенті України (саме за рішенням цієї комісії президент може видавати укази про прийняття до громадянства, і про вихід з нього) на своєму засіданні не розглядала ситуацію з Артеменко, і про те, що громадянство Артеменко було припинено, самі дізналися зі ЗМІ. Більш того, в даний час члени комісії виявилися в подиві - що їм відповісти на лист самого депутата про його права.

Про цю колізію розповів журналістам член комісії, нардеп і член комітету з прав людини Валерій Пацкан.

Як відомо, опала Артеменко почалася з того, що видання The New York Times написало, що український парламентарій запропонував екс-раднику Дональда Трампа Майклу Флінну свій план припинення конфлікту на Донбасі. Коли виявилося, що автор плану - це депутат від Радикальної партії Андрій Артеменко, в цій політичній силі прийняли рішення про виключення Артеменко з парламентської фракції.

Оскільки в Україні подвійне громадянство заборонене, Генпрокуратура України звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням ініціювати через Державну міграційну службу процедуру втрати нардепом Артеменко українського громадянства на підставі того, що в 2005 році ним було отримано канадське громадянство.

Пізніше сам Артеменко заявив, що свій канадський паспорт вже здав, а якщо президент насправді підписав Указ про позбавлення його громадянства, то він буде цей Указ оскаржувати (стаття 25 Конституції України прямо забороняє позбавляти українців громадянства своєї країни).

Якщо указ президента про припинення громадянства депутата Артеменко дійсно існує в природі, цей випадок стане першим в історії України.

Про те, що значна частина депутатського корпусу є щасливими володарями паспортів інших країн, говорить "Страні" і нардеп Сергій Каплін, втім, відмовляється назвати імена.

Багато політичних експертів в прецеденті Артеменко вбачають новий виток посилення політики влади щодо своїх опонентів.

Екс-парламентарій Олександр Онищенко на своїй сторінці в Facebook вже написав, що "сходить з рейок режим" Порошенко взяв на озброєння методи більшовиків.

"І ця метод - позбавлення громадянства. Почали вони з того, що спочатку обкатали технологію позбавлення мандата неугодних нардепів, як це було зроблено з Томенком і Фірсовим (колишніми народними депутатами від" Блоку Петра Порошенко "Миколою Томенком і Єгором Фірсовим - Прим. Ред. ). Тоді привід був: написали заяву про вихід з фракції. Тепер пішли далі і починають позбавляти вже не тільки мандата, а й громадянства за наявність іноземного паспорту, - пише Онищенко у себе на ФБ. - але це вже навіть не свавілля. це чистої води тиранія. Пул неугодних буде тільки рости. Спочатку підуть неугодні політики, "неправильні" бізнесмени, "непатріотичні" громадські діячі, а закінчиться все тим, що почнуть сортувати вже виборців. Чи не голосуєш за Петра Порошенка? Не подобається "БПП"? Критикуєш влада? Іди геть з країни! Так, і майно не забудь залишити! Думаєте, це фантастика? Відкрийте очі. це наша сучасна Україна. це тут і зараз і навколо нас ".

"Якщо це не фейк, то грубо порушена Конституція, за якою ніхто не може бути позбавлений громадянства. Це перше за майже 26 років незалежності рішення такого роду, і, по-моєму, воно суперечить принципам правової держави. Який же розумник радить приймати такі антиправові акти? Тому що це не що інше, як вибіркове застосування закону. У країні десятки, якщо не сотні, тисяч людей перебувають в такій ситуації - так званого "сплячого" подвійного громадянства, коли громадянство "прокидається", якщо людина переїхала у відповідну країну. Наприклад, всі, хто поїхав на ПМЖ до Ізраїлю, зберігають українське громадянство, якщо стали там на консульський облік. Вони, повернувшись в Україну, відновлюють своє українське громадянство так, немов його й не втрачали. Я знаю купу таких випадків. Рішення про припинення громадянства Артеменко, на мою думку, тільки посилюватиме сумніви на європейському шляху України. Недарма недавній обшук і виїмка в Міжнародному центрі перспективних досліджень в зв'язку з тим же кримінальним провадженням викликали такий переполох в Брюсселі ", - вважає голова правління Української Гельсінкської групи з прав людини Євген Захаров.

"Президент переходить до посилення політики, перебування на межі закону. І це такий загальний тренд. Йде домінування президентської вертикалі. Поки на це немає сильної реакції ні всередині країни, ні за її межами. Тому що, по-перше, війна виправдовує деякі речі, по-друге, немає уваги і контролю з боку Заходу. В умовах, коли нема чого показувати, немає соціальних результатів, немає економічних результатів, і ще діяти по процедурі - тоді взагалі не буде ніяких перемог у цій владі ", - говорить" Страні "політолог Вадим Карасьов.

"Розіграли фарс в гонитві за рейтингом"

Пояснень з боку влади не вистачає і у резонансній справі - вилучення 1,5 мільярдів доларів, що приписуються Генпрокуратурою колишньому президенту Віктору Януковичу. Незважаючи на те, що "Страна" вже оприлюднила скандальну ухвалу Краматорського суду на цю тему, і в ньому чітко видно, що спецконфіскація застосовується в результаті угоди директор-фунта однієї з фірм Курченко Аркадія КашкІна зі слідством, а вилученню підлягають в основному облігації держпозики, генпрокурор продовжує стверджувати, що в Держказначейство були перераховані саме гроші, а не цінні папери.

Ось, наприклад, що пише Юрій Луценко в Facebook в листуванні з представником омбудсмена Михайлом Чаплига.

7R

Депутат Сергій Лещенко вже назвав цю ситуацію "трешем і чадом".

"Сенсація останніх днів - нібито конфіскація 1,5 мільярда доларів Януковича - це повний треш і чад. Тільки сьогодні зрозумів, який спектакль нам всім втюхували. Увала Краматорського суду, якою вилучили гроші, стосувалася фіктивного власника фірми Курченко. Це такий собі Аркадій Кашкін - він "ніхто" і кликати його "ніяк", людина, яка за 500 доларів продала свої паспортні дані. Два роки тому він вже визнавав свою провину - і суд призначив йому штраф ... 51 тисяча гривень. А тепер - новий вердикт. При чому весь процес, від відкриття провадження і до вироку, зайняв ... два тижні. Іншими словами, Луценко з підлеглими розіграв фарс в гонитві за рейтингом і в розрахунку на те, що лохи "схавають". Насправді, ніякого фактичного прориву в справі банди Януковича не відбулося. Проте цю туфту можна нескінченно довго продавати виборцям ", - вважає депутат.

"Цю історію можна було б просто вважати піаром в гострій формі, якби не те підгрунтя, що за нею ховається. Влада намагається сьогодні заручитися підтримкою радикальної аудиторії, щоб сконцентрувати максимум впливу в своїх руках. У ці ж межі вписується погіршення становища із засобами масової інформації, позбавлення громадянства Артеменко. З одного боку, при владі сили є, але легальних інструментів залишитися при владі не залишилося, тому вони почали нахабно ламати супротивників через коліно. Почалася безпрецедентна боротьба за ресурси. 10 тисяч загиблих на Донбасі, численні політичні вбивства, які до сих пір не розкриті - Бузини, Шеремета, Грабовського не дають їм таких шансів. Вони розуміють, що зпочатку настане політична, а потім юридична відповідальність. Піти красиво і залишитися в системі - інструментів сьогодні мало. Тому і боротьба за владу і за її утримання з кожним стає особливо запеклою ", - говорить" Страні "політичний експерт Руслан Бортник.

Відібрати і позбавити

Серед політиків і експертів вже ходять чутки, що застосовані до Артеменко і в справі про "1,5 мільярди" методи будуть використані і в подальшому - через сумнівний механізм спецконфіскаціі, на підставі показань деяких сумнівних осіб (на кшталт "фунта" Кашкіна) буде відбиратися майно у непокірних бізнесменів чи політиків. А щоб у тих було менше можливості себе захищати, їх ще й позбавлять громадянства за звинуваченням про наявність другого паспорта. До слова, останній варіант може бути використаний і проти багатьох нардепів - таким чином вони втрачають свій мандат і перестають бути недоторканними.

Відзначимо, що альтернативою системного посилення політики влади до опонентів (що спричинена малими шансами перемогти на виборах в умовах рівної конкуренції) в колах української еліти розглядається варіант переходу до парламентської республіки з нівелюванням повноважень президента (щоб особистість майбутнього глави держави нічого не значила). Про це вже докладно писала "Страна". У необхідності піти на такий крок Петра Порошенка зараз нібито активно вмовляє і "Народний фронт", і прем'єр Гройсман, і навіть частину близького оточення глави держави.

Правда, судячи з останніх дій Банкової по Артеменко і "конфіскованим мільярдам", у Порошенка все ще не втратили віру в те, що можуть перемогти, гранично закрутивши гайки і монополізувавши контроль над необхідними для перемоги на виборах ресурсами. Питання лише в тому, як швидко на цьому шляху їх спіткатиме розчарування.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%