Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна може вимагати від Росії $30 млрд. у відповідь на економічну війну

П'ятниця, 16 серпня 2013 15:31

Коментар юриста

Найбільш ефективною відповіддю на дії Російської сторони у економічній війні стане ініціювання Урядом України подання позову до Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм з вимогою про визнання контракту на поставку газу № КП від 19 січня 2009 р. недійсним, оскільки дана угода укладалася під тиском Росії, яка в січні 2009 р. на 18 днів припинила постачання газу на територію України і змусила саме в цей проміжок часу, під час наявних тяжких обставин підписати угоду на односторонніх умовах без врахування інтересу України і всупереч міжнародним домовленостям. Ці факти встановлені Печерським районним судом. Про це заявляє директор юридичної компанії Lions Litigate Станіслав Батрин.

Відповідно до законодавства України (ст. 231, 233 ЦК України), Росії та Швеції, правочин може бути визнаний недійсним, якщо вчинявся під впливом тиску або ж тяжких обставин, на вкрай невигідних умовах. Більше того, відповідно до законодавства Швеції арбітражна інституція повинна надавати більший ступінь захисту стороні, яка є споживачем чи займає інше підлегле становище у договірних відносинах. В даному разі, газова угода була укладена під дулом пістолету, і вона буде визнана недійсною у Стокгольмі.

Якщо газова угода буде визнана недійсною, Російська сторона буде вимушена виплатити Україні понад $30 млрд. з того розрахунку, що на момент укладення угоди ціна за 1000 куб.м. газу становила за попередньою угодою $175, а за офіційно оприлюдненою інформацією М. Азарова, переплати за новою угодою від 19 січня 2009 р. становлять $7 млрд. щорічно.

До того ж, 3 жовтня 2013 р. Київський апеляційний адміністративний суд заслухає справу щодо примусу Уряду до звернення до Стокгольмського арбітражу і у разі задоволення позову, в Кабінету Міністрів будуть додаткові правові підстави для звернення до арбітражу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%