Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Людмила Демченко: «ДФС Києва не вистачає 800 співробітників. Це катастрофа»

Четвер, 25 травня 2017 16:31

Сьогодні в київському IQ – бізнес-центрі пройшов «Перший форум з прямого оподаткування», в якому взяли участь представники Державної фіскальної служби, Міністерства фінансів, Конституційного та Вищого адміністративного судів України, аудитори, адвокати.

Організатори – Асоціація податкових радників, Всеукраїнська асоціація суддів адміністративних, Асоціація адвокатів України та інтерактивна платформа податкових знань Taxlink.ua.

Серед розглянутих тем: трансфертне ціноутворення, деофшоризація, регулювання діяльності транснаціональних корпорацій, спірні питання оподаткування, несумлінне використання спеціальних податкових режимів для приховування доходів та ін.

Начальник Головного управління ДФС в м.Києві Людмила Демченко в коментарі «Незалежного АУДИТОРА» так охарактеризувала ініціативу проведення таких форумів:

«Такі зустрічі необхідні, щоб розробляти єдину думку фахівців із  складних питань. Є позиція податкової служби, є судова практика, своя позиція – у суб'єктів підприємницької діяльності... Для мене, як керівника, який дбає про імідж нашої служби, не хотілося б, щоб різними держструктурами законодавчі норми тлумачилися по-своєму. Але, на жаль, буває так, що ми проводимо перевірки, донараховуємо значні суми, які необхідно сплатити в бюджет, але потім на рівні судів наші рішення скасовуються. За результатами 2016 року ми отримали 46% таких скасованих рішень, пов'язаних, в основному, з донарахуваннями реальному сектору за співпрацю з підприємствами, які мають ознаки фіктивності. Це колосальна проблема! Сподіваюся, що зміни в судовому законодавстві дадуть позитивні результати для податкової служби.

Що стосується змін у Податковий кодекс, які будуть внесені з 1 липня, то я, насамперед, вітаю норму, яка дозволяє автоматично реєструвати податкові накладні та блокувати ті, за якими стоять так звані «схемні кредити», коли на вході ми виявляємо банани, а на виході – цвяхи або, скажімо, цеглу. 60% донарахувань за позаплановими перевірками – це результати діяльності таких «фіктивних кредиторів». Не скажу, що таких порушників так вже й багато. У Києві 67 тис. платників ПДВ і лише 260 (за результатами минулого місяця) тих, які здійснювали такі фальсифіковані господарські операції.

З іншого боку, нова норма дасть можливість спокійно працювати реальному бізнесу – всі будуть розуміти, що якщо податкова накладна зареєстрована, то ніхто не зможе прийти через місяць або через рік, заявивши, що ви працювали з підприємством, яке має ознаки фіктивності, і ми вам знімемо податковий кредит. В цьому позитив.

ДФС сьогодні переживає не найліпші часи. Донедавна в міському управлінні працювали 1896 працівників, крім працівників податкової міліції. В районних інспекціях Києва – 1800 осіб. У зв'язку з реорганізацією 800 залишилися на рівні районів для виконання виключно сервісних функцій, а 1000 інспекторів перевели до нас – у міську службу. Так от, у нас немає цих 3 тис. необхідних співробітників, на сьогоднішній день – приблизно 30% вакансій для майже 800 осіб. Такого ніколи раніше не було! Це катастрофа! Це пов'язано з низькою зарплатою (5400 грн), відсутністю соціальних благ, а відповідальність, яка лежить на співробітниках ДФС, величезна.

Електронна автоматизація процесу здачі накладних, звичайно, чудовий цивілізований шлях, але є велика проблема і в тому, що техніка, на якій ми працюємо, не оновлювалася роками, що затягує реєстрацію податкових накладних, просто не витримують сервера, збоять програми. До того ж нам доводиться фіксувати шахрайські дії, спрямовані на обман «електроніки» – наприклад, крадіжки залишків податкових кредитів, коли можна було швидко перереєструвати компанію, навіть не приходячи до держреєстратора. На щастя, зараз подібні перереєстрації заборонені».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%