Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ТЕНДЕНЦІЇ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ РОЗГЛЯДАЛИ НА МІЖНАРОДНОМУ ФОРУМІ

П'ятниця, 26 травня 2017 16:57

Трансфертне ціноутворення та деофшоризація стали основними темами третього міжнародного форуму «ТРАНСФЕРТНЕ ЦІНОУТВОРЕННЯ-2017», який відбувся 5 травня 2017 року у Києві. Організаторами заходу виступили Міжнародний правовий центр EUCON та Міжнародний аудиторський союз за підтримки Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів.

Керуючий партнер Міжнародного правового центру EUCON Ярослав Романчук наголосив, що в Україні у цьому сегменті існує дві основні проблеми – тінізація і офшоризація. Однак, якщо тінізація є внутрішньою проблемою, то офшоризація – зовнішня. Саме з урахуванням цих акцентів була сформована тематика форму і обговорення велося за трьома основними напрямами. Це – світові тенденції підходів до трансфертного ціноутворення та планування транзакцій; перша практика перевірок ТЦУ контролюючими органами в Україні; український досвід обґрунтування рівня цін в контрольованих операціях.

Під час панельної дискусії присутні обговорили роль трансфертного ціноутворення в деофшоризації української економіки та підвищенні ефективності контролю держави за прозорістю ціноутворення в зовнішньоекономічній сфері. Своїми міркуваннями поділилися Державний секретар міністерства фінансів України Євгеній Капінус, заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка. Про вплив світових тенденцій на українське податкове законодавство та перспективи змін говорила Олена Макеєва, віце-президент Ради незалежних бухгалтерів і аудиторів, голова ради директорів аудиторської компанії «Аксьонова та партнери», радник міністра фінансів України.

Темою розгляду на першій сесії форуму став план BEPS як протидія агресивному податковому плануванню. Основні акценти були зроблені на міжнародному досвіді та перспективах для України. Член Комітету експертів ООН з міжнародної співпраці у податкових питаннях Ульві Юсіфов розповів про імплементацію плану BEPS в частині трансфертного ціноутворення та його вплив на світове податкове законодавство.

На другій пленарній сесії учасники форуму аналізували підсумки минулого та перспективи поточного року в сфері  трансфертного ціноутворення. Начальник відділу перевірок трансфертного ціноутворення Департаменту податкового та митного аудиту ДФС України Микола Мішин деталізував попередні звітні кампанії та розповів про стратегії податкового контролю у 2017 році. Про критерії відбору зіставних юридичних осіб та алгоритм пошуку розмірковував податковий консультант Міжнародного аудиторського союзу Юрій Чеботарь.

На завершення учасники форуму розбиралися з практичними питаннями документації з трансфертного ціноутворення. Зокрема, розглядали приклади обґрунтування рівня ціни в операціях придбання товару у нерезидента: вибір методу та показника; пошук зіставних операцій/осіб; розрахунок діапазонів; розрахунок самостійних коригувань. Консультантами виступили керівник практики трансфертного ціноутворення МПЦ EUCON Лариса Врублевська та податковий консультант Міжнародного аудиторського союзу Юрій Чеботарь.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%