Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Готуйтеся всі! В Україні розпочинається зачистка

Понеділок, 29 травня 2017 16:36

У мережу потрапив текст законопроекту про контроль за українським Інтернетом. Експерти кажуть, що прийняття документу змусить основну частину непідконтрольних і незалежних компаній піти з ринку.

Протягом останнього тижня учасники телеком-ринку обурюються через підготовлений законопроект Нацполіціі про контроль за українським Інтернетом. Скан проекту виклав на Facebook-сторінці глава Піратської партії України Сергій Яригін. Цей же скан опублікував і засновник компанії Адамант Іван Петухов, пише Elisejournal.

Доступ до трафіку

У проекті йдеться про те, що провайдери зобов’язані  за свій рахунок встановити обладнання, яке дозволить збирати інформацію про трафік і надавати правоохоронним органам комп'ютерні дані, необхідні для слідчих дій і стеження за українцями і їх політичними уподобаннями в мережі.

Згідно з проектом, правоохоронці зможуть приходити до провайдера і копіювати потрібну інформацію, в тому числі зашифровану. Якщо копію не вийде зробити з технічних причин, правоохоронці мають право вилучити інформаційні системи на термін, необхідний для дешифрування.

Отримувати від провайдера дані про трафік правоохоронці зможуть без рішення суду. Слідчий або прокурор отримають право письмово вимагати від провайдера негайно обмежити доступ до певної інформації на 24 години. У проекті уточнюється, що робити це можна тільки в екстрених випадках: щоб запобігти тяжким злочинам, захистити людське життя або майно.

Також провайдери повинні будуть створити реєстр веб-ресурсів, через які здійснюється незаконна діяльність.

Непосильний тягар

Спосіб збору даних трафіку і блокування ресурсів в законопроекті Нацполіції не прописаний. Галузеві фахівці вважають, що для виконання перерахованих в проекті вимог потрібно буде встановлювати дорогу систему DPI. За даними НКРЗІ, в Україні працюють понад 6 000 провайдерів. Раніше представники ІнАУ оцінили їх витрати на установку DPI в $ 1 млрд.

Виконання вимог проекту може спричинити за собою і великі витрати, вважає член правління ІнАУ Максим Тульева.

«Створюється реєстр забороненої інформації, аналогічний реєстру Роскомнадзора, в який можна потрапити навіть без рішення суду. Оператори за свій рахунок повинні будуть встановити системи DPI не тільки для блокування забороненої інформації, а й для постійного аналізу і збору інформації про трафік користувачів. Це означає, що наша (ІнАУ. - Ред.) оцінка вартості впровадження такої системи виявляється сильно заниженою », - каже Тульева.

Згідно з даними Держстату, прибути від телекомунікаційних послуг за 2016 рік склали трохи більше $ 2 млрд. Що буде, якщо з цього ринку вийняти $ 1 млрд, необхідний для DPI?

Через встановлення систем DPI фактично всі підприємства підуть з ринку, вважає Петухов.

«Залишаться топ-10 компаній належать влади, інші закриють», - говорить він. Тульева і Яригін погоджуються з ним, адже у дрібних провайдерів не вистачить грошей, щоб виконати вимоги законопроекту.

Крім іншого, прийняття законопроекту від Нацполіціі в такому вигляді, в якому він потрапив в інтернет, відіб'ється і на користувачах. Телеком-послуги подорожчають мінімум в 10 разів, прогнозує Тульева.

Також поліція зможе посадити абсолютно будь-яку особу яка зарепостіл інформацію проти сонцеликого Петра Олексійовича Порошенка.

«Будь-яка інформація опублікована про Порошенко, його офшорах, про корупцію, про беззаконня і крадіжці, геноцид українців і так далі, спричинить за собою автоматичне блокування сайту, політичні репресії проти будь-якого пересічного користувача який цю інформацію перепостив.

Під забороною і блокуванням виявляться всі групи активістів, все спільноти через які вони збиралися на акції протесту проти божевілля влади!

Одним словом починається те, що навіть Путін побоявся ввести в Росії - тотальне стеження, тотальний контроль і тотальна цензура під прикриттям боротьби з 5-ю колоною і агентами Кремля.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%