Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна значно підніметься в престижному рейтингу Doing Business – Нефьодов

Вівторок, 30 травня 2017 19:42

У 2018 році Україна може істотно піднятися в одному з найпопулярніших міжнародних рейтингів, який готує Світовий банк – Doing Business, – який характеризує стан інвестиційного клімату і легкість ведення бізнесу в країні. Про це заявив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) Максим Нефьодов, повідомила прес-служба міністерства, передає «Сегодня».

«Doing Business – один з основних рейтингів, на які орієнтуються інвестори при виборі країни для вкладення коштів. У цьому році ми ініціювали приїзд до України місії, яка незалежно оцінить проведені реформи, опитавши бізнес і експертів. У минулому році така комісія не діяла, тому ми недоотримали кілька позицій в рейтингу. Якщо всі зміни будуть враховані, це, за нашими оцінками, додасть Україні 10 місць в рейтингу», – розповів Максим Нефьодов.

Нефьодов розповів, що МЕРТ ініціювало внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України № 1406 «Про затвердження плану дій щодо імплементації кращих практик якісного та ефективного регулювання, відображених Групою Світового банку в методології рейтингу «Ведення бізнесу» на 2016 рік».

Голова Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук, в свою чергу, представивкроки, зроблені в 2016-2017 роках для поліпшення позицій України в рейтингу. Гончарук зазначив такі ключові кроки, як введення адміністративної відповідальності для представників органів влади за відмову прийняття документа без друку і полегшення процедури реєстрації власності земельних ділянок.

Покращився також доступ до електромереж – тепер електропередавальна організація зобов'язується виплатити компенсацію споживачеві, якщо перерва в електропостачанні перевищує 24 години.

До того ж, МЕРТ ініціювало зміни до Переліку товарів подвійного використання, зменшивши кількість таких товарів, що спрощує роботу імпортерів і експортерів. Очікується, що така реформа покращить позицію України по компоненту «Міжнародна торгівля».

«Просування в рейтингу не може бути самоціллю, але рейтинг є маркером проведення реформ. Мінекономрозвитку спільно з Офісом ефективного регулювання розробили план дій підвищення інвестиційної привабливості України. Поліпшення позицій в рейтингу допоможе залучити додаткові іноземні інвестиції», – розповів Гончарук.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе розповів про нововведення в будівельному секторі, які нададуть значний вплив на рейтинг.

За його словами, новий закон №2020-VIII щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності, який набрав чинності 12 травня 2017 року, сприятиме підвищенню позиції України в рейтингу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво», а також дерегуляції господарської діяльності в галузі.

Цей закон спрощує діяльність будівельного бізнесу завдяки скасуванню процедури отримання вихідних даних і технічних умов від Державної служби з надзвичайних ситуацій, яка дублюється, оскільки і так передбачена при проектуванні.

Також закон покращує якість контролю робіт, бо регламентує обов'язкову наявність вищої освіти у виконавців будівельних робіт.

Крім цього, за словами Парцхаладзе, цей документ визначає правові умови для вдосконалення збору даних державної статистичної звітності щодо прийнятих в експлуатацію закінчених об'єктів – функції архбудконтролю передані органам місцевого самоврядування, а зобов'язання надавати статистичні дані по даному напрямку відсутні.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%